in

Този сезон посрещаме близо 600 круизни кораба

Близо 600 круизни кораба ще акостират по българските морски и речни пристанища този сезон. Това показват данни на министерство на транспорта предоставени на „Монитор“. Голяма част от тях ще плават до Русе.

Очакванията за тази година са посещения в крайдунавския град да достигнат 395, като с тях ще дойдат приблизително 40 хил. туристи. За сравнение през миналата година на „българската Виена“ акостираха 342 кораба. Повече от 170 посещения планират във Видин. По време на сезона година по-рано на пристанището акостираха 172 кораба или повече от 21 хил. туристи.

След прекъсване в последните години през 2017 г. Тутракан отново ще посрещне гости по вода. Предвидени са 12 посещения на пасажерски кораби, като първият пристигна на 16 април, а следващият се очаква да пристигне в последния ден на месеца.

Тутракан ще бъде посещаван от моторен кораб „Ариана“, а предварителните заявки са в периода април-октомври. Основният поток туристи по Дунав са немски, които след като посетят Тутракан имат възможност за допълнителни екскурзии като дестинациите са предимно Варна и Велико Търново.

От транспортното ведомство уточняват, че възобновяването на пътническите посещения на пристанището е благодарение на добрата съвместна работа на държавния оператор „Пристанищен комплекс Русе“ ЕАД с община Тутракан.

При речните круизи трябва да се има предвид, че плавателните съдове могат да бъдат с максимална дължина от 135 м и ширина до 11,40 м, посочват още от министерството. И уточняват, че единственото условие тези планирани посещения на туристически кораби по река Дунав да се осъществят е да няма „ниски“ води през летния сезон.

Сезонът на круизните посещения в Черно море ще бъде открит в събота. Първото акостиране ще е на Морската гара в Бургас, където ще пристигне 216-метровият кораб Costa NeoRiviera. Очаква се с лайнера на български бряг да дойдат основно френски туристи. А сред пасажерите има и италианци, и туристи от други страни и от континенти. Капацитетът на кораба е за 1600 туристи.

Плаващият град ще пристигне у нас в 08:45 часа. Той идва от Ираклион, Гърция, а след Бургас ще посети Констанца, Румъния и отново ще се върне към Гърция. Половината от туристите на борда му вече са заявили туристически посещения в Созопол, Котел-Жеравна, Поморие и Несебър.

Останалите могат да се разходят из Бургас, като за по-лесното им придвижване пристанището в града съвместно с общината са осигурили автобуси, които редовно да ги извозват до центъра на града и обратно до Морска гара. Корабът ще отплава от Бургас в 20:00 часа вечерта.

Общо за настоящия круизен сезон в порт Бургас са заявени две посещения на пътнически кораби през април и октомври. Едното е на компанията Costa Cruises, а другото на новия круизен оператор Mano Maritime. За сравнение през миналата година акостираха 4 кораба и близо 6000 чужденци. При настоящата ситуация е важен фактът, че пристанище Бургас отново остава на круизната карта на големите компании. В други черноморски портове като Одеса, Сочи, Ялта, Батуми през последните 2 години не е имало посещения на пътнически лайнери.

Варна очаква нидерландския Prinsendam

Първият пътнически кораб Морска гара във Варна се очаква да пристигне след средата на месец октомври. Това е кораб Prinsendam, плаващ под флага на Нидерландия. Съдът с дължина 204 метра и широчина над 32 метра и вече е посещавал варненското пристанище. През този сезон корабът отново ще плава по Черноморски круиз, който включва Морска гара-Варна, а до историята и забележителностите на морската столица ще се докоснат над 780 пасажери.

Близо 1000 пасажери ще пристигнат във Варна на борда на кораб Golden iris, който ще акостира на Морска гара-Варна дни след посещението на Prinsendam. 165-метровият пътнически кораб ще посети и Пристанище Бургас след Варна.

Последният пътнически кораб за тазгодишния круизен сезон на Морска гара-Варна се очаква в края на месец октомври. Към момента не е определен съдът, който ще посети варненското пристанище.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов