in ,

Георги Костов: Няма да допуснем и една капчица масло в земята край село Чернево, Варненско (СНИМКИ)

Във връзка със заплануваните от фирма „Девен АД“ дейности, получихме информация, че „неопасните“ отпадъци, които ще се депонират в землището на варненското село Чернево, всъщност са синтетични моторни и смазочни масла, утайки от маслоуловителни шахти, кърпи и предпазни облекла, замърсени с опасни вещества, оловни акумулаторни батерии, черни метали и отпадъци, съдържащи живак. Информацията все още не е потвърдена.

Аз, Георги Костов, заявявам, че ако трябва ще се направи организация сред хората и въпреки 2-метровата ограда около депото, денонощно ще се следи земята в района да не бъде замърсявана.

Ако трябва, ще пускаме дронове, за да може истината да излезе наяве. Как може да се вземат такива решения и тази плодорордна земя, в близост, да бъде изложена на опасност от замърсяване. Изключително съм възмутен и утре лично ще присъствам на сбирката в читалището в село Чернево, и ще подкрепя искането за референдум и протеста на хората от селото.

Като човек с корени в това село, чувствам като свой морален дълг и личен ангажимент постоянно да следя случая и да не се изхвърлят опасни отпадъци. Ще има медийно наблюдение, ако трябва ще се организира вземане на проби от почвата, за да не бъде тя отровена и да не се съсипва този плодороден район. Ако тази информация се окаже истина, няма да допуснем и една капчица масло в земята край Чернево!

Още по-възмутителна е друга информация, която получих, а именно, че са ходили по къщите на хората и са ги заплашвали да не правят подписка за референдум.

Настоявам община Суворово да обяви публично имената на гласувалите на общинска сесия през 2015 година да се разреши строежът на това депо. Ако въпросната фирма „Девен“ АД смята да нарушава нормативите и да депонира различни от отпадъците, за които й е разрешено да изхвърля, да знае отсега, че това няма да се случи! Искаме постоянен достъп на граждското общество за вземане на проби от независима лаборатория.

Хората, които са гласували в полза на това решение, трябва да бъдат разследвани за тяхното имотно състояние.

Пускането на масла в почвата няма как да мине за технология на смесване на сажди с вода!

Ето и отговорът на РИОСВ – Варна на запитване от моя страна по случая:

/Георги Костов е главен редактор в медия Нова Варна. Експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил активен участник в политиката, до оттеглянето му след започване на проекта Нова Варна./

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.