in

Референдумът в Провадия с изненадващо ниска избирателна активност – няма да бъде задължителен

Местният референдум в Провадия няма задължителен характер заради ниската избирателна активност.

Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Варна кметът на Община Провадия инж. Филчо Филев. Жителите в общината решаваха дали да бъде възстановена дейността на Солените минерални бани в Провадия с функция за балнеолечение и дали да бъде запазена общинската болница с възстановяване на родилното и хирургично отделение във вида й от 2010 година.

Инж. Филев посочи, че избирателната активност на местния референдум е 19,67%. Гласували са 3 719 души от имащите право на глас са 18 905 избиратели. „За мен това е изненадващо ниска избирателна активност, защото в Провадия активността винаги се движи около 50%. Близо 97% от участвалите в референдума са гласували в подкрепа на въпросите, но избирателната активност е много ниска“, подчерта кметът.

По думите му, за да бъде задължителен местният референдум, би следвало да гласуват не по-малко от 40% от гласоподавателите, имащи право на глас или не по-малко от 7 500 души. „Референдумът няма задължителен характер. Това, което следва, може би е обсъждане на резултатите в Общински съвет – Провадия“, каза още кметът. „Още по време на информационната кампания се изненадах, че на срещите, които се организират от Инициативния комитет с цел разяснение и обсъждане на въпросите, нямаше никакъв интерес от страна на гражданите“, подчерта инж. Филчо Филев.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов