in

Извадиха 6-килограмов тумор от корема на жена във Варна

Снимката е илюстративна

6-килограмов тумор откриха и извадиха от корема на 70-годишна жена специалистите от Онкоболницата във Варна. Пациентката е постъпила с оплаквания от кървене от стомашно-чревния тракт след престой в болница в Добрич, където й е поставена диагноза ерозивен гастрит.

Компютърната томография, направена в общинската болница във Варна, показала наличие на туморно образувание в коремната кухина, но без да може да се уточни откъде точно произхожда, съобщи „Дарик“.

При наложилата се тежка коремна операция, извършена от екипа на управителя на болницата проф. д-р Георги Кобаков, е установено, че туморът произхожда от тънкото черво и е проникнал в него. Това била и причината за кървенето, довело пациентката до операционната маса. Операцията е успешна и пациентката вече се възстановява.

6-килограмовата злокачествена маса, извадена от корема на 70-годишната жена е т.нар. гастроинтестинален стромален тумор, каза проф. Кобаков. Това е изключително рядък туморен процес.

Характерен симптом е кървенето и то се случва едва след проникване на тумора в кух коремен орган, какъвто е случаят с конкретната пациентка, или при перфорация на образуванието в свободната коремна кухина.

По тези причини гастроинтестиналните стромални тумори обичайно се оперират по спешност и се откриват в сравнително напреднал стадий, добави специалистът. Лечението на пациентите приключва с провеждане на специфична химиотерапия.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов