in

Има заразени с криптовируса във Варна и София

Компютърният вирус WannaCry достигна България. На глобалната карта на заразените компютри светят две точки в София и Варна, като втората е изгаснала след няколко часа. Това според специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев значи, че устройството е изключено, предаде БТВ.

Той е категоричен, че вирусът е направен за пари и се „храни” от безхаберието и липсата на дигитална култура на потребителите.

Wannacry се базира на пробиви в операционната система „Уиндоус” и изтекла информация за хакване на лични компютри от Националната агенция за сигурност на САЩ.

По думите на специалиста Wannacry е криптовирус и червей едновременно, защото не само, че блокира достъпа до личните ти файлове, но и търси място в мрежата ти, за да се настани и мултиплицира.

Вирусът е направен за пари. Биткойните, които са валутата, в която хакерите искат да получат откупа си, са криптовалута. С този начин на плащане не се знае кой плаща и кой ги получава тези пари.

„Това което предлагаме е потребителите да архивират данните си и ако ги загубят няма да плащат откупи и няма да подкрепят кибертерористите. Да архивират и онлайн и офлайн”, съветва Танев.

Според данните заразените компютри са 200 000 в над 100 държави. Русия води по брой инфектирани, но не по политически причини, а заради огромния брой по-стари версии на “Уиндоус” и пиратските му версии. На Балканите най-силно засегната е Румъния.

По повод двата случая в България Танев призова потребителите да се свържат с него.

Специалистът посочи, че единственото спасение е да внимаваме онлайн както и офлайн. „Както внимаваме къде ходим, какво ядем, така и трябва да внимаваме и в интернет.”, посочи той.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов