in

С нова супермашина крадци отключват всички коли в мола

Нова супермашина ще позволи на автокрадци да отключат и запалят едновременно всички луксозни коли, паркирани пред молове, скъпи заведения или супермаркети.

Устройството в момента се разработва от руски хакери и до два-три месеца ще бъде на черния пазар у нас на цена от 120-140 хиляди лева. С него бандитите ще могат да прихванат излъчвания сигнал от ключовете за безконтактно палене на всички нови возила, докато небрежно пият кафе или се разхождат в някой търговски център, съобщиха криминалисти пред в. „Телеграф“.

Революционното на новата техника е, че ще може да улавя сигнала за цифрова идентификация, който се излъчва от ключа, вече от разстояние от 100-500 метра. Добрата новина е, че срещу новото оръжие на крадците има начин да се предпазим. Специалисти по автомобилна електроника казват, че е достатъчно да бъде прекъсната по-нестандартно някоя от електрическите вериги в автомобила и джамбазите ще могат само да се снимат с машината си за 100 бона.

„Мога да направя така, че колата да пали само след поставяне на панела на MP3 плейъра“, обясни специалист. „Ако си закарате колата на автомивка и покажете на служителя как се пали колата, тогава вече ставате уязвими, затова всяка фирма поставя своите защити на различни места и ги крие“, обясни още специалистът.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов