Мащабна операция на ГДБОП във Варна срещу престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки

Снимка: novinite.bg
Снимка: novinite.bg

Служители на ГДБОП провеждат действия на територията на градовете София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина под наблюдението на Специализираната прокуратура; До момента са задържани 23-ма души

Предмет на разследването, провеждано от служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ и Специализираната прокуратура, са действия на международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и с ползване на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми.
Към момента е установено, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция

„Митници“ осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да е осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.
Действията се провеждат едновременно на територията на градовете София, Добрич, Варна, Драгоман, Калотина.

До момента с полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 23-ма души. Сред тях – хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори.
Извършват се претърсвания и изземвания в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция „Митници“ в столицата.
Действията продължават.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Снимката е илюстративна

Зрелостник от Добрич се яви на днешната матура с газов пистолет

Вижте верните отговори от матурата за 12-ти клас и външно оценяване за 7-ми клас