in

Върховният касационен съд уважи протест на Апелативна прокуратура – Варна

Върховният касационен съд уважи протест на Апелативната прокуратура във Варна срещу решение на Варненския апелативен съд, с което бе потвърдена оправдателната присъда на публичния изпълнител от Агенцията за държавни вземания във Варна Недрет Н.

Подсъдимият бил предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за това, че на 1 август 2008 г. в качеството си длъжностно лице – публичен изпълнител при Регионалната дирекция към Агенцията за държавни вземания във Варна, с цел да набави облага за дружество „Евро дринкс“, собственост на вече покойния варненския бизнесмен Михаил Михов, превишил правата си, като издал на основание чл. 225, ал. 1 от Данъчноосигурителния процесуален кодекс разпореждане, с което прекратил производството по принудително събиране на публични вземания по изпълнително дело, като задължението на длъжника в размер на 498 728 лева не било погасено изцяло.

От действията на публичния изпълнител Недрет Н. като длъжностно лице настъпили значителни вредни последици за държавата, изразяващи се в несъбиране на публичното вземане за почти половин милион лева.

Варненският окръжен съд признал за невиновен и оправдал подсъдимия по обвинението за извършено престъпление по член 282, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Въпреки протеста, подаден от Окръжната прокуратура във Варна, въззивната инстанция потвърдила оправдателната присъда със свое решение.

Последвал протест на Апелативната прокуратура във Варна, който Върховният касационен съд уважил. Върховните съдии връщат делото срещу Недрет Н. за разглеждане от друг състав на Апелативния съд във Варна.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов