in

Днес във Варна откриват Кожа – втора самостоятелна изложба на Алесандро Киарапа

Снимка: visit.varna.bg

На 29 май (понеделник) от 18:00ч. в Градска художествена галерия- Варна/Varna City Art Gallery ще се открие втората самостоятелна изложба на художника Алесандро Киарапа озаглавена “КОЖА“.

В зали 2 и 3 на Градската галерия младият автор ще представи широкоформатни творби, изпълнени в техниката на рисунката.

Изложбата е осъществена с любезното съдействие на ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA – SOFIA и Почетното консулство на Италия във Варна.

Изложбата ще бъде открита от Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия в България.

Експозицията може да бъде разгледана до 18 юни 2017г.

„…Изкуството му започва и завършва с човешкото тяло, то е като доминанта получила в динамично раздвижените му произведения нова изразна сила. Към какво ни насочват съдържателно творбите на художника – може би, към това самоосъзнаване на човека в реалния исторически процес, с което личността може да се наложи само с яросна съпротива. За това в образите му разчитаме отразено истинското героично усилие за завоюването на ново човешко самосъзнание.

Персонажите на Алесандро носят гримасите на своето вътрешно терзание, те са в страшна борба срещу непосилните препятствия на битието, борба в която приличат ту на гневни бунтовници, ту на безмълвно съкрушени хора разпилени между реалното и ирационалното.

Така или иначе, изкуството на младият художник се фокусира в нашите души със своите емоционални внушения.

Този синтетизъм, който носи стилът на Алесандо Киарапа, на архитектоничност на композицията и човешката фигура, на пластично изграждане и живописно внушение, на обединяващо движение, носи разкрепостената сила на творческото начало и вдъхновение и на оня божествен талант, който прави от Човека – Творец.“

Пламена Димитрова – Рачева, изкуствовед

“Алесандро Киараппа реализира големи творби рисувани с въглен, с многообразни и различни техники, често и живописни, като се оставя да бъде изкушен от природни или рециклирани инструменти и материали.

В неговите работи се вижда решително осъзнаване на анатомията, като често успява да я деформира по негов вкус, запазвайки я хармонична и последователна в структурна цялост.

Една драматична жизненост си проправя път с решителност сред контрасти и силни светлосенки.

В композициите се преплитат сюрреалистични виждания, разположени в перспективи и изразени в съществени геометрии, места и пространства, в които се движат често напрегнати и нервни тела.

Творбите колкото и нереални и променени да са, разказват за истини “разказани“ на автора и предадени съгласно неговата подчертана лична експресивност, въпреки младата му възраст.”

Критика от скулптора Стефано Фачини

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов