in

Какво не знаем за асансьорните копчета?

Няма да ви шокираме с новината, че има места и предмети от ежедневието ни, които са много по-мръсни от една обществена тоалетна, пише fakti.bg.

Учени от цял свят, вече години наред предоставят факти и доказателства в подкрепа на това твърдение. Но знаете ли кои са нещата, които оглавяват класацията на най-мръсните предмети и места, до които се докосваме в ежедневието си?

Редом до клавиатурата на настолния ви компютър застават и копчетата на асансьора.

Само върху един бутон в подвижната кабинка живеят близо 40 пъти повече микроби, отколкото върху седалката на тоалетната в обществените тоалетни. Това сочи научно изследване, проведено преди няколко години в хотели, ресторанти, банки, офиси и летища.

Според събраната информация, на всеки квадратен сантиметър от повърхността на бутоните, има средно по 313 бактериални единици, които образуват колонии. На същата площ от седалката на тоалетна чиния живеят едва 8 такива бактерии.

Но това не е най-страшното. Сред бактериите, които покриват асансьорните бутони може да има чревни бацили като ешерихия коли, които са основни причинители на инфекции, заявяват учените.

„В оживена сграда бутонът на асансьора може да бъде натискан от някой болен или някой, който е бил в контакт с болен“, обяснява д-р Николас Муун от компанията Microban Europe, автор на изследването, изготвено по поръчение на щатския университет на Аризона, САЩ.

„Дори при често и редовно дезинфекциране, възможността от натрупване на бактерии остава голяма“, допълва той.

Предишни проучвания на най-мръсните неща, които можем да докоснем, показват, че едно средностатистическо бюро в офис приютява около 400 пъти повече микроорганизми, отколкото една тоалетна чиния, като само по клавиатурата на настолния ви компютър има 4 пъти повече бактерии.

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов