in ,

Президентът Радев даде Варна за пример, вижте за какво (СНИМКИ)

Днес във Варна се проведе граждански диалог с комисар Тибор Наврачич и президента Румен Радев по темите образование и обучение, възможности за младите хора, културни дейности и бъдещето на Европа за младите.

На събитието присъстваше и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, предаде репортер на „Нова Варна“.

„Самият факт, че европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта е тук сред днас означава че европейските институции са сред нас, те са нещо неимагинерно, те са нещо отворено. Те са готови да чуят вашия, да чуят нашия глас. Точно в това е и смисълът на този диалог“ – каза Радев при самото откриване на събитиетo.

Тематично, гостувайки в морската столица, президентът коментира и морската индустрия в страната. Радев отбеляза, че тя включва много отделни елементи, всеки от които има важно значение и допълни, че България, като морска държава , трябва да развива този сектор още по-интензивно.

По темата за образованието, Радев изрази мнение, че би трябвало да ползваме стандартите на учебните заведения в останалата част на Европа, където в обучението не се разчита само на готови модели и знания, а младите хора придобиват умения реално да се адаптират към заобикалящата ги среда. Еврокомисар Наврачич коментира, че инвестициите в образование не са достатъчни.

„Ако искаме да бъдем конкурентоспособни занапред, трябва да инвестираме повече сега“ – каза още той.

На въпрос, свързан с наболялата у нас тема за корупцията, Радев призова за непримиримост към всички нейни прояви. „Нужни са структурни, организационни и законови промени“ – каза още президентът.

Преди началото на гражданския диалог Радев направи кратък коментар относно основните проблеми в страната, посочвайки като такива демографията, дисбалансите в регионалното развитие, социалните проблеми в образование и здравеопазване, трудностите в реализацията на младите хора

„Варна е добър пример. Тук се полагат огромни усилия. Самия факт, че Варна след трети опит заслужи да бъде наистина Европейска младежка столица, е достатъчно показателен.

Имах среща с дейци на културата, изкуството и образованието във Варна. Полагат се огромни усилия. Търсят се нови подходи и пътища – социална иновация. Търсят се творчески подходи младите хора не само да се задържат тук, но и да получават адекватно образование. Разбира се, и държавата има да върши много.

Нека правим така, че младите да остават тук, да учат тук и да се реализират тук.“ – каза още Радев.


Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов