Категории: БългарияВарна

Днес министър Каракачанов награди военните, участвали в спасителната операция „Пантер“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Реклама

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди днес, 15 юни, 9 военнослужещи от състава на ВМС, участвали в операцията за спасяване на екипажа на вертолет „Пантер“.

Той ги отличи за решителни професионални действия и проявена смелост при спасяване на човешки живот на море. Церемонията се проведе в Щаба на ВМС и в нея участва началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

„Лесно е да служиш в армия, в която има добро заплащане и модерна техника. Героизъм е да служиш в армия, в която десетилетия наред проблемите са пренебрегвани и оставяни на заден план“, каза в обръщението си към личния състав на ВМС министър Каракачанов. „Военнослужещите от Българската армия не служат за високо заплащане, а в името на сигурността, защитата и славата на България“, подчерта той и заяви, че хората от армията заслужават уважението на цялото българско общество.

С награден знак „За вярна служба под знамената“:

  • І степен беше отличен командирът на военно формирование 54 950 – Бургас флотилен адмирал Мален Чубенков,
  • с почетен знак на Министерството на отбраната „Свети Георги“ – II степен за офицери – командирът на аварийно-спасителния отряд във военно формирование 28 580 – Варна капитан III ранг Боян Добрев,
  • с почетен знак на МО „Свети Георги“ – III степен за офицери – лекарят капитан д-р Христо Петров и инструктор-водолазът на фрегатата „Дръзки“ старши лейтенант Димитър Бахчеванов,
  • със знак на Министерството на отбраната – старшият инспектор-пилот в Щаба на ВМС подполковник Милен Хинтоларски.

Наградени с награден знак „За отлична служба“ – II степен бяха и старшините I степен Калин Стоянов и Тодор Хараламбиев – водолази на спасителен кораб от състава на военно формирование 28 580-Варна.

Матросите 3-ти клас Андрей Мутафов и Живко Илиев – водолази на спасителен кораб от състава на същото формирование, бяха отличени с щик – нож „АК“ – 47.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев връчи предметни награди на четирима офицери от военните формирования на ВМС във Варна и Бургас, отличили се по време на спасителните действия.

По-рано днес министър Каракачанов и генерал-лейтенант Боцев посетиха двамата военнослужещи от екипажа на вертолет „Пантер“, които са на лечение във Военноморската болница и се възстановяват успешно. Посещението им във Варна продължи със срещи с личния състав на Пункта за базиране, морската вертолетна авиобаза „Чайка”, както и с екипажите на минен ловец „Цибър” и фрегатите „Смели” и „Дръзки”.

Снимка: Фейсбук


Спонсор на наградата този месец:
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Доброволци изчистиха 100 тона боклуци от Максуда

Доброволци от различни райони на Варна се включиха в акция по разчистване на сметищата в…

преди 47 минути

Всички тези адреси във Варна и областта остават без ток в понеделник

На 20.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч. Поради извършване на неотложни ремонтни…

преди 57 минути

Най-вкусната селска манджа се приготвя по този начин. Бързо и с малко средства

Един от най-вкусните продукти на пазара в това време на годината е баклата. Сега ви…

преди един час

Това са задължителните неща, които трябва да знаете за кърлежите

В сезона на кърлежите различни са факторите, които допринасят за тяхното развитие.  Влагата и обилната…

преди един час

Много хора празнуват имен ден през новата седмица: Това е пълния списък

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди един час

Във вторник е един от най-големите празници в годината

През новата седмица, на 21 май почитаме светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е…

преди един час