Категории: АкцентиВарна

Президентът Радев даде Варна за пример, вижте за какво (СНИМКИ)

Реклама

Днес във Варна се проведе граждански диалог с комисар Тибор Наврачич и президента Румен Радев по темите образование и обучение, възможности за младите хора, културни дейности и бъдещето на Европа за младите.

На събитието присъстваше и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, предаде репортер на „Нова Варна“.

„Самият факт, че европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта е тук сред днас означава че европейските институции са сред нас, те са нещо неимагинерно, те са нещо отворено. Те са готови да чуят вашия, да чуят нашия глас. Точно в това е и смисълът на този диалог“ – каза Радев при самото откриване на събитиетo.

Тематично, гостувайки в морската столица, президентът коментира и морската индустрия в страната. Радев отбеляза, че тя включва много отделни елементи, всеки от които има важно значение и допълни, че България, като морска държава , трябва да развива този сектор още по-интензивно.

По темата за образованието, Радев изрази мнение, че би трябвало да ползваме стандартите на учебните заведения в останалата част на Европа, където в обучението не се разчита само на готови модели и знания, а младите хора придобиват умения реално да се адаптират към заобикалящата ги среда. Еврокомисар Наврачич коментира, че инвестициите в образование не са достатъчни.

„Ако искаме да бъдем конкурентоспособни занапред, трябва да инвестираме повече сега“ – каза още той.

На въпрос, свързан с наболялата у нас тема за корупцията, Радев призова за непримиримост към всички нейни прояви. „Нужни са структурни, организационни и законови промени“ – каза още президентът.

Преди началото на гражданския диалог Радев направи кратък коментар относно основните проблеми в страната, посочвайки като такива демографията, дисбалансите в регионалното развитие, социалните проблеми в образование и здравеопазване, трудностите в реализацията на младите хора

„Варна е добър пример. Тук се полагат огромни усилия. Самия факт, че Варна след трети опит заслужи да бъде наистина Европейска младежка столица, е достатъчно показателен.

Имах среща с дейци на културата, изкуството и образованието във Варна. Полагат се огромни усилия. Търсят се нови подходи и пътища – социална иновация. Търсят се творчески подходи младите хора не само да се задържат тук, но и да получават адекватно образование. Разбира се, и държавата има да върши много.

Нека правим така, че младите да остават тук, да учат тук и да се реализират тук.“ – каза още Радев.


Спонсор на наградата този месец:
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност,…

преди 50 минути

„Български възход“ регистрираха листа за народни представители. Ето кои са в списъка от Варна

Партията на ген. Стефан Янев ПП " Български възход " успешно регистрира своята листа за…

преди 12 часа

В навечерието на Великден: Откриха батерия в купешки козунак

Стана ясно, че БАБХ състави два акта и спря дейността на фирмата, произвела козунак с…

преди 13 часа

Официално: Слави Трифонов отново е кандидат за депутат

Стана ясно, че Станислав Тодоров Трифонов, който  e български певец и телевизионен водещ и продуцент…

преди 13 часа

Ще вали ли довечера, когато обикаляме църквата и посрещаме Великден

През нощта валежите ще отслабват и спират, като около полунощ ще бъде почти без валежи.…

преди 14 часа

Родилка и бебе починаха в голяма наша болница

Стана ясно, че 40-годишна родилка и бебе са починали в Самоков. Служебният министър на здравеопазването…

преди 14 часа