in

Бус помете мюсюлмани край джамия в Лондон, има загинал и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Gettyimages

Най-малко десет души бяха блъснати от бус на излизане от джамия в северен Лондон тази нощ, предаде Ройтерс, като цитира очевидци.

Съветът на британските мюсюлмани съобщи, че превозно средство се е блъснало във вярващите, които излизали от джамията в района Финсбъри парк.

Сигнал бе подаден в полицията 20 минути след полунощ местно време, че превозно средство се е блъснало в пешеходци на улица „Севън систърс“ във Финсбъри парк. Полицията съобщи, че има един загинал и 10 ранени. Арестуван е 48-годишният шофьор на буса.

Един човек загина на място. Осем души, пострадали при нападението, бяха откарани в три болници, а на двама души беше оказана медицинска помощ на място„, се казва в съобщението на полицията. Нападателят бил задържан от минувачи, след което бил арестуван от полицията и отведен в болница, за да се прецени психическото му състояние. На място бяха изпратени линейки. Служители на лондонския транспорт казаха пред Асошиейтед прес, че улиците в района са блокирани и има много полицейски коли и линейки.

В свещения за мюсюлманите месец рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ. Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като „терористично нападение срещу богомолци“, пише БТА. „От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия„, заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър.

Британският премиер Тереза Мей бе информирана за нападението срещу богомолци, излизащи от джамията в северния лондонски район Финсбъри парк тази нощ, предаде Ройтерс. Мей заяви в декларация, че мислите й са с ранените.

Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място„, гласи декларацията, цитирана от Ройтерс. Мей заяви, че полицията разследва случая като възможно терористично нападение.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е силно шокиран от нападението с ван срещу богомолци, излизащи от джамия в северен Лондон. „Силно съм шокиран от случилото се във Финсбъри парк тази нощ. Мислите ми са с хората и с общността, засегната от това ужасяващо събитие„, написа Корбин в Туитър.

Засега няма информация за пострадали български граждани, съобщи в сутрешния блок на БНТ посланикът на България във Великобритания Константин Димитров. Знаем, че вероятно е задържан шофьорът на вана, който е прегазил хората край джамията в северен Лондон. Има официална констатация от полицията в Лондон за смъртта на един човек, заяви Димитров.

Снимка: Gettyimages


Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си. Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА. За реклама: https://novavarna.net/реклама Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов