in ,

Във Варна са най-високите университетски заплати

Снимката е илюстративна

Университетските заплати са най-високи във Варна. Това стана ясно по време на дискусия за висшето образование и неговото финансиране, организирана от КНСБ, пише „24 часа“.

По статистика най-висока е заплатата в Икономическия университет във Варна- 2061 лв. Със заплати по-ниски от 1 000 лв. са четири университета в страната, като най-ниското средно заплащане достига 860 лв. Повече от половината университети плащат бонуси за докторска степен на стойност около 262,50 лв.

Добре платени остават университетите с повече студенти- УНСС, Пловдивският, Югозападният и Икономическият университет във Варна. С много студенти, но ниско платени са Софийският и Техническият университет в София. Мезицинският университет остава с високо платени преподаватели, но с нисък брой студенти.Расте броят на наетите към висшщете училища. Към 2017г. броят им е достигнал 22 826, спрямо 12 899 за изминалата година.

Работещите с висше образование в столицата са 27,5 % и само 3% са с основно или по-ниско образование, заяви кметът на София Йорданка Фадъкова, която беше гост на дискусията. По думите и 1/3 от гражданите в София са на възраст 15-34 г., което е окуражаващо, защото по-голямата част от тях работят и учат.В дискусията се включиха ректори на университети от цялата страна, както и министърът на образованието Красимир Велчев.

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов