in

Затвор за мъж, причинил в пияно състояние смърт на пътя и избягал от местопроизшествието

Снимката е илюстративна

Състав на Варненския апелативен съд отмени определение на Окръжен съд Добрич от 7 юни тази година и измени от „домашен арест“ в „задържане под стража“ мярката за неотклонение на Нуредин Алиш, привлечен като обвиняем на РУП в Тервел затова, че причинил в пияно състояние смърт на пътя и избягъл от местопроизшествието.

Втората съдебна инстанция уважи частния протест на Окръжна прокуратура Добрич, според който първоинстанционният съд е пренебрегнал реалната опасност обвиняемият да се укрие от наказателно преследване.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна уточнява, че пътно-транспортното произшествие е станало около 21,30 часа на 4 юни тази година в с.Орляк, община Тервел. Според обвинението, Алиш нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост, в пияно състояние причинил смъртта на 52 годишен мъж, като избягал от местопроизшествието. Законодателят е предвидил за това деяние наказание „лишаване от свобода”.

Според защитата на обвиняемия, по делото няма категорични данни, че Нуредин е бил пиян по време на произшествието, тъй като кръвната му проба е била взета едва след 7,00 часа на следващия ден.

Както първата, така и втората съдебна инстанция обаче намират, че са събрани достатъчно доказателства, които да обосноват извод, че именно Алиш е извършител на посоченото деяние. Има свидетелски показания, констатации в протокола за оглед на местопроизшествието, в протокола за оглед на веществените доказателства и в други документи.

За разлика от съда в Добрич, Варненският апелативен съд намира, че повдигнатото обвинение е за тежко престъпно деяние – приченена смърт на пътя, в пияно състояние и бягство от произшествието, без да бъде оказана помощ на пострадалия.

Този съд счита, че както заради начина на извършване на престъпното деяние, така и заради ранния етап от следствените действия, към настоящия момент по-адекватна и законосъобразна мярка за неотклонение следва да е задържането под стража.

Определението, с което Апелативен съд – Варна измени от „домашен арест“ в „задържане под стража“ мярката за неотклонение на Нуредин Алиш, привлечен като обвиняем затова, че причинил в пияно състояние смърт на пътя и избягъл от местопроизшествието не подлежи на обжалване.

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов