in

Собственикът на „Роял Хелена“ обясни за сблъсъка с испански кораб

Кадър: Youtube

Няма драма, нищо фатално не се е случило. Заради пилотска грешка е станал сблъсъкът на „Роял Хелена” с испанския кораб „Нао Виктория”. Капитанът и екипажът нямат никаква вина, каза пред „Труд” корабособственикът на родния ветроход Пламен Свещаров.

Според него пилотът от местната станция в холандското пристанище Оудесхилд е сбъркал при направляване на маневрите от борда на „Роял Хелена”. Сблъсъкът е станал вчера в 13.15 ч. /местно време/, пише изданието Texelsecourant.nl.

Утре българският ветроход ще участва на морски празник в друго холандско пристанище Сейл Ден Хелдер.

Оудесхилд е седмото пристанище, на което спря родната баркентина по време на 5-месечното си плаване в Европа.

„Роял Хелена” тръгна на 8 април 2017 г. от Морска гара във Варна, изпратен с тържествена церемония и с музиката на представителния духов оркестър на ВМС. Той пое с наситена програма за участие в много бляскави морски празници и събития през Мраморно, Средиземно море и Атлантическия океан.

Капитанът на „Роял Хелена” е опитният морски офицер Любомир Шекерджиев.

Ветроходът трябва да се прибере през септември на родния бряг, но има много покани за участия, календарът е пълен, може и да се забави, каза още корабособственикът Пламен Свещаров.

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов