in

Варна отново ухае прекрасно през юни

Само в централния район „Одесос” липите са 2500 (или всяко четвърто дърво в района), пише Дарик. Ароматното дърво е най-често срещаният вид в централната градска част. Участва активно в близо 50 улици и булеварди, като например ”Цар Освободител”, ”Мария Луиза”, ”Владислав Варненчик” и ”Сливница”, това се посочва в Публичния регистър на озеленените площи във Варна.

Ароматната липа преобладава и сред дърветата в район „Приморски”. В „Младост” е сред трите най-често срещани дървесни видове, след кестените и акациите. Липата е характерен вид и за „Владиславово”, а в „Аспарухово” омайващият аромат тези дни се дължи на около 250 липи.

Във Варна се срещат главно дребнолистна и сребролистна липа. Това е един от най-добре приспособяващите се и ефектни с короната си дървесни видове за градски условия, но съществуващите дървета често са в силно напреднала възраст (между 65 и 70 години). Често дърветата са във влошено състояние поради неправилна резитба и болести, се отбелязва още в Зеления регистър на Варна.

Липите са често срещани и в кв.”Галата”, както и в селата Звездица, Константиново и Тополи.

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов