in

Все повече бездетните двойки във Варна, семейства теглят кредити за инвитро

Снимката е илюстративна

За три години броят на двойките с репродуктивни проблеми е нараснал с пъти

Двойките с репродуктивни проблеми във Варна стават все повече и за три години броят им е нараснал с пъти, това коментира пред Дарик Валентина Иванова – координатор на фондация „Искам бебе” за морската столица. По нейни думи проблемът е не само национален, но и световен.

Средно между 5 и 8 хиляди лева струва една процедура инвитро в зависимост от клиниката и от това дали се ползва донорски репродуктивен материал или собствен, обясни тя. Нужни са средства и за медикаменти, изследвания и допълнителни манипулации. Често семейства, които се подлагат на процедурите, теглят кредити, тъй като не могат да си позволят да покрият толкова големи разходи, добави Иванова.

В национален мащаб успеваемостта след инвитро процедури е около 20 – 22 процента. Колко опита ще са нужни, за да се постигне забременяване зависи от здравословния статус на двойката и възрастта на партньорите, посочи варненският координатор на фондацията.

Ако от шест месеца до година не настъпи забременяване, е добре семейството да се консултира със специалист.

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов