in

Чужденци се учиха как се играе право хоро в етнографската къща в село Кипра (СНИМКИ)

Автентичен фолклорен спектакъл с много народна музика и танци беляза второто посрещане на организирани туристи в етнографската къща в девненското село Кипра. Група от 21 германци, отседнали в курортите край Варна, станаха част от представлението на самодейките от местното читалище „Христо Ботев 1927“.

Артистизмът на читалищния секретар Дияна Найденова, която е професионален хореограф, се оказа заразителен за гостите и те спонтанно се хванаха на право хоро, овладявайки стъпките още с първия танц.

Изключително автентичен бе и моментът на прекрачването на прага на къщата-музей, когато писна гайдата на музиканта Станислав Кръчмаров.

Той се превърна в своеобразна атракция на експозиционната част на посещението, а гостите го снимаха с нескрит възторг.

Редом до гайдаря жена и момиченце, пременени в народни носии, поднесоха на туристите хляб и сол.

Последваха изпълнения на жените от самодейната група, които пяха и играха досущ като млади моми.

И тази група немски туристи видя как се преде вълна и как се тъче прежда на единствения в Североизточна България отвесен стан. Разбра и какви нишани са оставяли навремето кипренските моми на възлюбените си момци и как се плетат чорапи на една и на пет куки.

След като разгледаха колоритната етнографска сбирка в къщата музей, гостите имаха възможността да се насладят на изпълнение на Варненски танц от кипренските моми, чиято ритмика се поддържаше чрез удари на дървени лъжици от танцьорките.

За разлика от миналия път, когато посетителите изкупиха домашната ракия от каручката с домашни продукти, тази група немски туристи заложи на кипренския мед и терлици.

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов