in ,

„Петрич кале“, край Аврен, е на път да се превърне във варненския Перперикон

Снимка: time2travel.bg

Добре запазена Средновековна крепост край Аврен е на път да се превърне в туристическа атракция от ранга на Перперикон.

Това заяви директорът на Регионалния исторически музей във Варна, проф. Валентин Плетньов, като визира крепостта „Петрич кале”, която се намира на огромна скала над село Разделна, пише „Монитор“.

Тя е една от най-големите Антични и Средновековни крепости в Източна България. Данни за нея има още от времето на арабския пътешественик и географ Ал Идриси.

В описание на света през 1154 г. той представя „Петрич кале” като пише, че на 50 км. от Варна се намира малък град, който е красив и процъфтяващ.

При разкопките на крепостта през далечните 70 години на миналия век са регистрирани две крепостни стени, ров и щерни, като дори е запазен и тайният изход, който е бил основната комуникация на крепостта с долината.

През последните няколко години проф. Валентин Плетньов прави проучвания около крепостта и споделя, че градът е много интересен и има огромен потенциал в мястото, ако се намерят пари за разкопки.

Директорът на варненския РИМ открива няколко гроба, около малка еднокорабна църква от последните векове на съществуването на Петрич кале. След няколко десетилетия прекъсване, проучванията на крепостта от археолозите са подновени преди 2 години.

При разгребване на каменната маса, без да се засягат земни пластове, са разкрити крепостни стени, които на места са високи по 7 метра, в изключително запазено състояние. Чрез геофизични методи са установени църковните сгради.

При проучването, варненските археолози се натъкнали на единственото запазено у нас стълбище, вкопано на близо 20 метра навътре в скалата. То водело към огромни водни резервоари с обем над 700 куб. м.

Крепостта е имала две огромни правоъгълни кули с размери 11 на 9 метра, на разстояние 50 метра една от друга, запазени до височина от 7 метра. В друга голяма кула, която е защитавала подхода към крепостта, са открити керамика и животински кости. Поради жегата обаче, разкопките са преустановени до есента.

Миналата година при разкопки на „Петрич кале” бяха открити кръстове, монети и обеци от Средновековието. Като географска среда и разположение крепостта прилича на Перперикон.

Ако бъде осветена, тя ще може да се вижда от Девня и магистрала „Хемус”, смята шефът на Варненския исторически музей.

За да бъде превърнат обектът в туристическа атракция, чрез Община Аврен ще се кандидатства за европейско финансиране.

Снимка: time2travel.bg

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов