in

Просията процъфтява и това лято във Варна

Просията под различни форми процъфтява и това лято във Варна, оплакват се варненци, възмутени от наглите им набези и безпардонно поведение. Просяците са окупирали основните кръстовища в центъра на Варна и рекетират шофьорите, които изчакват на светофарите.

Те обикалят между колите и чукат настойчиво по стъклата. Най-активни са през почивните дни, когато контролът на полицията е слаб и има много туристи, които пътуват към близките курорти. Просяци има и по пешеходните зони в града, като практиката им е да пресрещат минувачите и да ги преследват, докато не им дадат пари, пише „Монитор“

Просят предимно малки деца и жени в напреднала бременност, като са особено настойчиви, когато видят чужденци. Преследват ги настойчиво, докато не получат някой лев. Двойка цигани услужливо пази места за паркиране и насочва шофьорите към свободните в уличките до градинката на „Севастопол“, като проси пари от собствениците, за да им пази колите. Млад мъж, прегънат на колене, подбира всяка вечер различни многолюдни места из града и горко ридае на глас, за да му дадат 7 лв. за лекарства, както е написано на поставената до него табела. При първоначалната му поява по улиците на Варна много млади хора хвърляха банкноти, трогнати от съсипания му вид и от желание да му помогнат в лечението. Но след като срещите им зачестиха на различни места всяка вечер, повечето варненци вече не се връзва на номера му, а той реве все по-гръмогласно, за да го съжали някой. Просяци редовно обсаждат църковните храмове в града и просят от богомолците и туристите, които ги посещават. Пред една от големите банки в града мургав инвалид без един крак редовно чака да пуснат нещо в кутията пред количката му.

Малки циганчета от „Владиславово“ пък редовно пресрещат клиентите на излизане от голям хипермаркет в квартала, за да поемат „услужливо“ количките им и да приберат 50-те стотинки от заключващото им устройство. По-изобретателните просяци пък се опитват да свирят на акордеон в някой от подлезите, налучквайки трудно популярни мелодии. Те обаче нямат нищо общо с уличните музиканти, които с виртуозното владеене на китара, цигулка, гайда или друг инструмент, вдигат натроението и будят възхищение у минувачите, от които получават щедро възнаграждение за таланта и труда си. За нов вид просия алармира наскоро и сайта varna24.bg, като описва млад циганин, който обикаля Детския кът в Морската градина с шепа бонбони и черпи „за новороденото си дете“. В другата си ръка той държи капак от кутия, в който събира дарения за „новия член на семейството“. Номерът му е най-вървежен в почивните дни, когато Детският кът прелива от родители с деца и всички са в приповдигнато настроение и блгосклонни към „младия татко“. И след като досега не са се сблъсквали с този нов модел на просия, услужливо му пускат по лев-два. Щедри са и туристите, които не предполагат, че мъжът нагло ги лъже.

Електронното издание обаче публикува предупреждение със снимки на просяка, след като негов репортер засякъл същият млад мъж да изхарчва събраните в кутията дарения в зала за хазартни игри, а след това най-нагло продължил да събира пари за „новороденото“. От години друг варненски просяк дразни жителите и гостите на града с наглото си държание и публично показване, че всъщност има пари и не умира от глад. Дори бе заснет как демонстрира с какъв скъп телефон разполага. „Главовръта, който проси пред х-л „Черно море“ обсъждаше ходене на някаква вила по Samsung Galaxy S6 Edge. Този „артист“ пуши скъпи цигари, които ние, които сме на добри заплати, не си позволяваме. Варненци го познават повече от 15 години по улиците и алеите на града, но все още се намират хора да му съчувстват“, коментира на профила си във фейсбук възмутен варненец. „Това което аз знам от години е, че имат стройна организация с босове, коментира преди време варненец, организирал гражданско опълчение срещу крадци и просяци в морския град. Просяците не излизат сами по улиците, те просто са на надник, но имат и норма за изпълнение, като средно на ден изкарват около 100 лв, като 20 са за тях, а другите – за тарторите им. Знам го със сигурност, защото внедрихме наш чeвеĸ в една от гpyпите и ycтановиxме, че изкаpват междy 2 000 и 3 000 лв. месечно. Градът е разделен на райони, както е при пласьорите на дрога, твърди още младият мъж. Близо до автобусна спирка наш колега си купувал закуска и цигане му се присламчило с молба „Бате, дай левче, гладен съм!“ Та той му купил закуска и му я дал в ръката, но в момента, в който си тръгнал, баничката се озовала в кофата за боклук. В подлеза на „Образцов дом“ във Варна пък стои млад и здрав мъж на около 35 години. Минаваме с жена ми и той вика „Бате, дай 2 лв.!“ Питам го не иска ли работа, а той отговаря: „Не, имам си, ама дай поне една цигара!“, разказа друг варненец.

„Организирани групи от просяци у нас изкарват по почти половин милион лева на месец. Внушителната сума обаче не отива в джобовете на децата, жените и инвалидите, които са на улицата, а в десетина ромски барони, които ръководят мръсния бизнес, твърдят и от МВР. С просия във Варна се занимават около 20-30 души, но през лятото броят им достига и дори надхвърля 100, като шетат не само в Морската градина, по централните булеварди и Ларгото, но и в близките курорти. Дори миналото лято се стигна до сблъсъци с проститутките на Златните, на които просяците пречели да обират подпийналите или яко наквасени чужди туристи, тръгнали да търсят на пияна глава сексуални ласки.

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов