in

Не съхранявайте динята в хладилника

Едно скорошно проучване, проведено от американското министерство на земеделието показва, че всички ние, които поставяме динята преди консумация в хладилник, всъщност – твърде много грешим.

По думите на специалистите, динята трябва да се съхранява на стайна температура, за да запази всички хранителни вещества, с които изобилства. А когато е студено, тя губи повечето витамини и хранителни вещества.

Още едно нещо, което са открили учените е, че динята продължава да произвежда витамини и хранителни вещества, след като е нарязана, но отново – само ако е на стайна температура.

Когато я поставяме в хладилник, този процес значително се забавя.

В рамките на това изследване учените за 14 дни сложили дини на 21, 12 и 5 градуса по Целзий при което се установило, че тези, които са били държани на 21 градуса по Целзий имали 40 процента повече ликопен и 50 до 139 на сто повече бета каротин.

Фактът, че храната губи хранителните свойства, когато се съхранява в хладилник не е непознат. Всяка хранителна стока, която се съхранява в хладилник, губи значителна част от здравословните си вещества. Именно затова винаги трябва да бъде закупено толкова количество, колкото смятате, че бихте изяли. Ако все пак ви остане, по-специално когато става въпрос за динята, най-добре е да премахнете семките, да я изблендирате и да я замразите.

Винаги, за всеки плод, важи правилото, че най-голяма полза имате, ако консумирате веднага или го замразите, а по-голямата част от хранителните вещества се губят, когато го оставите в хладилника.

А динята е едно от най-добрите неща, с които можете да се прочистите в летните дни, тъй като се състои от 90 процента вода, така че едновременно ви хидратира и освежава. Поради това нейно свойство, тя е добра и за диетите, а изобилства и с хранителни вещества като витамини А и С, бетакаротен, ликопен, желязо, цинк и много минерали.

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов