in

140-годишнината от Каварненското въстание ще бъде отбелязана днес с грандиозна военно-историческа възстановка

Военно-историческата възстановка “Защитата на Каварна” ще се проведе за втори път в добруджанския крайморски град.

Днес 22 юли от 19:00 ч. в парка до спортната зала ще бъдат пресъздадени драматичните събития от лятото на 1877 година.

Възстановката е организирана от община Каварна със съдействието на регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция“.

В пресъздаването на битките за отбраната на Каварна срещу развилнелите се башибозушки и черкезки орди ще се включат .120 възстановчици със собствени оръжия и ушити по автентични образци униформи и дрехи от епохата. За историческия реализъм ще допринесат макетни оръдия и ефектна пиротехника. Каварненци и гости на града ще могат да проследят всички основни епизоди от защитата на града по време на Руско-турската освободителна война.

Проявите, посветени на годишнината от Каварненското въстание ще започнат още в 9:00 ч. с откриването на музей на открито, в който ще бъдат представени оръжия от различни исторически епохи – от Средновековието до наши дни.

Посетителите ще могат да се докоснат и да се запознаят с различни оръжейни системи. В 9:30 ч. ще бъдат поднесени венци на паметниците на Андрей Василев – Амирата и Еранос Ераносян.

На събитието ще присъстват Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител на Добричка област Красимир Кирилов, кметове на общини, народни представители.

Община Каварна кани жители и гости на града, както и всички родолюбци да присъстват на военноисторическата възстановка.

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов