in

Воден режим за Рим

Над милион и половина римляни или около една втора от жителите на Вечния град ще бъдат засегнати от водния режим, който ще бъде въведен от общината в средата на следващата седмица, пише „Монитор“.

За осем часа на ден ще бъдат спирани кранчетата както в жилищата, така и в обществените сгради и държавните институции, като от извънредната мярка ще пострадат дори папската държавица Ватикан и посолствата.

Основната причина за може би първия строг режим на подаването на вода в многовековната история на Рим е преустановяването на изпомпването на живителната течност от основния източник на италианската столица – намиращото се недалеч от нея езеро Брачано. Заради незапомнената суша нивото на водата вече е паднало под т.нар. санитарен минимум и са застрашени не само флората и фауната в него, но и цялата екологична система край големия сладководен басейн.

Кметицата на Рим Вирджиния Раджи призова населението да прави икономии и обеща общинската служба за поддръжка на водопроводната мрежа да работи денонощно с цел да бъдат спрени течовете и загубите.

Първата гражданка на Вечния град помоли също така политическите партии да спрат да използват критичната ситуация за взаимни обвинения и настоя те да обединят усилията си с цел решаването на тежкия проблем. Кметицата, която е членка на намиращото се в опозиция Движение „Пет звезди“ на екскомика Бепе Грило, получи подкрепа и от лявоцентристкото правителство на Паоло Джентилиони, и от областното ръководство на Лацио, на чиято територия се намира столичният град.

Засега от общия хор на солидарност изглежда се цепи само предвожданата от експремиера Силвио Берлускони десница, чиито представители обвиниха управляващите, че не са взели от рано мерки срещу опасността и за предотвратяването й.

В нарочно изявление днес сутринта министърът на Околната среда Джанлука Галети определи ситуацията с водоснабдяването на Рим като изключителна тежка, а министърът на земеделието Маурицио Мартина настоя в Централна Италия да бъде въведено бедствено положение заради бушуващите в нея многобройни горски и полски пожари.

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов