in

Затвориха заведение във Варна за 48 часа, собственици готови за протест

Сдружението на заведенията във Варна изпрати до „Нова Варна“ следния текст:

„Проверките по морето, които държавата поредна година ударно налага най-вече срещу ресторантьорския бранш, доведоха собственици на заведения до тотална безизходица.

Сигнали за изключително крайни мерки и безпочвени ревизии на заведения, които буквално спират работата на обектите, са изпратени до Сдружение на заведенията в България. Членове на Сдружението се жалват, че в един и същи ден, в обектите влизат по няколко проверки една след друга. Дори и при липса на констатирани нарушения, нови проверки от същите институции се повтарят до дни.

Фрапиращи случаи на цяла хайка от инспектори на Нап, РЗИ, пожарна, инспекция по труда, комисия за защита на потребителите и полиция, също не били рядкост. В заведенията влизали едновременно по 10-12 човека, като всеки от тях изисквал определена документация. В този момент, нормалния работен процес на обекта се нарушавал, а в някои заведения дори и спирал, което автоматично водело до силно недоволство от страна на клиентите и спад на оборота.

Фрапантен случай, който не бил предизвикан с абсолютно никакакво нарушение, било затварянето на заведение за инвентаризация. На обекта били сложени стикери и кухнята била запечатана, като обяснението на данъчните инспектори било, че до 48ч. техни колеги щели да минат да направят ревизия. Почти два дни по-късно нямало и помен от тях, а по закон срокът можело да бъде удължен с до 7дни. Собствениците на заведението, подозират дори и, че това е целенасочен удар срещу тях и ще изпратят жалби до отговорните органи.

От Сдружение на заведенията напомнят, че само преди няколко години, са направени инвестиции за около 40млн. в свързването на касовите апарати с националната агенция по приходите. Нови изисквания, закони и нормативни актове постоянно принуждават собствениците на заведения да правят нови и нови инвестиции. Една от последните тежести, която се стовари върху бранша е сключването на договори за разделно събиране на биологични отпадъци.“

„Държавата по никакъв начин не се интересува как може да помогне на бизнеса, а само гледа как да събере повече приходи от такси и наложени глоби“ – коментира представителят на Сдружението Марин Сотиров, като напомни, че казусът с неправомерно определената такса за тротоарно право във Варна, вече трета година стои нерешен.

„Проблемите, за които сигнализираме потъват в черна дупка. Никой не пожела да се срещне с нас, да организираме кръгла маса и намерим компромисните варианти. А иначе, това е един от браншовете, които пълнят най-много местната хазна, създават най-много работни места и не на последно място, са важна част от цялостния облик на града“ коментира Сотиров.

Редакцията ни публикува декларацията и анонса на Сдружението в пълния им вариант:

„Това не е контрол, а РЕПРЕСИЯ! Да, законът е на тяхна страна, но това не означава, че собствениците на заведения са престъпници!

Да се затвори заведение за 48ч. за инвентаризация в разгара на сезона е недопустимо“

ДЕКЛАРАЦИЯ

Сдружение на заведенията в България (СЗБ) изразява силна загриженост за случващото се в българските черноморски курорти и настоява за незабавно прекратяване на прекомерния административен натиск

На фона на множеството проблеми пред туристическия сектор, обусловени както от геополитическата среда (най-вече пренасочването на туристическия поток от Турция към България), така и от липсата на достатъчно кадри с необходимите умения и опит, вместо да подпомогнат туристическия сектор, със своите действия българските институции допълнително влошават бизнес средата.

Вместо да коригира откровено неадекватното си поведение, държавата вкара в действие целия си арсенал от механизми за институционален натиск върху бизнеса, който ежедневно е подложен на проверки от всякакво естество. В резултат на това, принципно недостигащият персонал е принуден, вместо да съсредоточи усилията си към качественото и своевременно обслужване на клиентите, да ангажира вниманието и времето си с „обслужване“ на контрольори. От друга страна, непрекъснатото присъствие на контролни органи в заведенията създава у клиентите усещане за наличието на нередности и вреди на общия имидж на търговските обекти, а това води до допълнителен спад на оборотите.

Уважаваме правото на държавата да упражнява контрол върху стопанската дейност, но заедно с това не можем да не отбележим, че прекомерният контрол е точно толкова вреден, колкото и липсата на такъв!

Представителите на туристическия бизнес отдавна са престанали да очакват подкрепа от страна на институциите за развитието на качествена и с устойчив ръст туристическа услуга. Очакваме, обаче, ако не помагат, институциите поне да не пречат на осъществяването на стопанската дейност.

Ето защо, настояваме:

Незабавно да бъде прекратен прекомерният административен натиск и проверките на контролните органи да бъдат ограничени до обичайната им (в неактивния сезон) степен на активност;

Представяната публична информация относно мерките за сигурност да отразява обективната ситуация, а не да създават впечатление за „полувоенно положение“, което отблъсква туристите и, най-важното – не отговаря на реалността!

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов