in

Варненски рибари луднаха по улов на бяла мида заради бързата печалба

Варненски рибари масово зарязват риболова или ваденето на черна мида и се насочват към добива на много по-скъпата и ценена по Средиземноморието бяла мида. Гърци и италианци идват и изкупуват количества директно от морската ни столица, предаде Moreto.net.

Плащат в кеш, а по неофициална информация цената от морския деликатес може да надхвърли и 70 лева за килограм. Така доходът на човек на ден може да достигне и над 1500 лева.

Въпреки забраната и опитите пазарът да бъде регулиран, рибари продължават да тралят морското дъно в опит да намерят повече количества от скъпата стока. Бяла мида може да бъде открита край Варна в участъците на север от „Златни пясъци“ и на юг от „Паша дере“.

Нерядко обаче рибарите бракониери буквално изорават дъното като нанасят непоправими вреди, сигнализират граждани и екоактивисти.

Доскоро непопулярен у нас, уловът на бяла мида е на път да се превърне в „златна рибка“ за все повече кандидати за бързи печалби.

На 26 юни беше публикувана Заповед на министъра на земеделието, храните и горите за забрана за улов на бяла мида. Тя се отнася за видовете Donax trunculus и Chamelea gallina в българската акватория на Черно море и е с валидност от 60 календарни дни.

Забраната за извършване на улов на бели пясъчни миди е свързана с необходимостта от опазване на популациите им. Размножителният период на двата вида у нас започва през пролетта и завършва в края на летния сезон.

Според доклад на зам.-министъра на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е постъпило предложение от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ – ФИШ за въвеждане на забрана за улов на бели миди. В него се съобщава още:

„През последните години нараства стопанският интерес към тези видове двучерупчести с цел реализирането им на вътрешния и външния пазар.

В тази връзка е поискано становище и информация от научни институти в страната, за видовете бели пясъчни миди, обект на стопански риболов в Черно море и техният период на размножаване, както и подходящи периоди за въвеждане на забрана за улов, с цел опазване на запасите им.

Съгласно становища от Института по рибни ресурси във Варна и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките, размножителният период на видовете бели пясъчни миди, обект на стопански риболов у нас, започва през пролетта и завършва в края на летния сезон.

Съгласно предоставените научни становища, към момента няма актуална научна информация за състоянието на запасите от бели пясъчни миди в българската акватория на Черно море.

Въвеждането на подобен тип ограничение на улова съвпада и с един от основните принципи на общата политика в областта на рибарството – прилагането на предпазливия подход на управление, съгласно който липсата на подходяща научна информация не следва да оправдава отлагането на мерки за управление, целящи опазването на видовете, обект на риболов.

Предложението за въвеждане на забрана за улова на бели миди е в съответствие и с взето решение по време на заседание на Консултативния съвет по рибарство (КСР).

По време на редовното заседание на КСР през март 2017 година е предвидена дискусия относно проблемите при добива, окачествяването, пречистването, опаковането, етикетирането и експедирането на пясъчни миди. След проведената дискусия е взето следното решение в краткосрочен план:

Определяне на забрана за улов на бели миди по време на размножителния им период, като забраната бъде съгласувана с научните институти и да обхваща пика на размножаването им.

Съгласно разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА) във водните обекти по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 ежегодно се забранява уловът на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване съгласно Приложение № 1. Към момента белите миди не са включени в приложението и не е въвеждане забрана за улова им.

За опазване на популациите от риба и други водни организми министърът на земеделието, храните и горите съгласувано с министъра на околната среда и водите, може да определя временни забрани за стопански и любителски риболов във водни обекти по чл. 3, ал.1, т. 1 и 2 или отделни зони от тях, съгласно разпоредбата на чл. 30, ал. 3, т. 1 от ЗРА.

С цел опазване на популациите на белите пясъчни миди и вземайки под внимание размножителния период посочен в предоставените научни становища, предлагам въвеждане на забрана за улов на бели пясъчни миди от видовете Donax trunculus и/или Chamelea gallina за период от 60 календарни дни.

Предвид гореизложеното, предлагам да стартира процедура по чл. 66 и следващите от Административнопроцесуалния кодекс за издаване на общ административен акт Заповед на министъра на земеделието, храните и горите за въвеждане на забрана за извършване на улов на бели пясъчни миди в Черно море на основание чл. 30, ал. 3, т. 1 от ЗРА.

Проектът на заповедта следва да бъдат съгласуван с министъра на околната среда и водите и да бъде публикуван на електронната страница на Министерство на земеделието, храните и горите за осигуряване на възможност на заинтересованите страни да се запознаят с проекта и да участват с предложения“

Припомняме, че в началото на юни при проверка с патрулен катер ИАРА 22, в близост до местността „Кабакум“, инспектори от Варна задържаха лице, извършващо стопански риболов на бяла пясъчна мида с дънно драгиращо средство, без разрешително за стопански риболов. На нарушителя е съставен акт и са иззети 10 килограма бяла пясъчна мида, лодка с извънбордов двигател и 1 брой дънно драгиращо средство.

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов