in

Пръстен, предпазващ от ХИВ, става хит сред тинейджърките

Американски учени съобщават, че пръстен, който предпазва от заразяване с ХИВ, става все по-популярен сред младите момичета, пише BBC.

Жените и девойките между 15 и 24 годишна възраст са една пета от заразяващите се с ХИВ вируса в глобален мащаб. Почти хиляда на ден се заразяват в Африка.

Пръстенът излъчва микробициди (вещества, които действат срещу ХИВ). Поставя се на маточната шийка и според проучванията намалява случаите на заразяване с 56%.

Експертите изтъкват, че предпазното средство дава възможност на жените дискретно да се защитават сами и да не разчитат единствено на мъжете да използват презервативи. Д-р Антъни Фаучи, директор на Американския национален институт по алергология и инфекциозни болести, споделя пред BBC: „Ако дадем възможност на жените дискретно да се пазят сами, това би било важна стъпка в превенцията им.

В общества, където, за съжаление, жената е човек втора ръка, жените са сериозно застрашени от инфектиране с ХИВ.“

Гъвкавият пръстен, близък по размери до противозачатъчна диафрагма, изпуска в продължение на месец антиретровирусното лекарство, наречено дапивирин.

Първоначално учените имали колебания дали методът ще е ефективен при тинейджъри заради по-слабата им възприемчивост към съвети от здравно естество.

През шестмесечния изпитателен период в САЩ пръстенът е използван от 96 сексуално активни момичета на възраст между 15 и 17 години.

Резултатите, представени на конференцията на Международната общност за борба с ХИВ и СПИН, са следните:
• В телата на 87% от момичетата са открити следи от лекарството.
• 95% споделят, че пръстенът е лесен и удобен за употреба.
• 74% казват, че по никакъв начин не са усещали присъствието на пръстена в организма си.

Преди началото на изследването съществували известни опасения, че партньорите на момичетата няма да одобрят усещането, но според получените данни пръстенът дори увеличава удоволствието от сексуалния акт.

Професор Шарън Хилиър, изследовател в Медицинския университет в Питсбърг, споделя:“ ХИВ вирусът не прави разлика между 16 и 18 годишни. Точно затова и превенцията трябва да е достъпна за младите жени от всички възрасти.“

В момента се планира пръстенът да бъде тестван сред млади жени в Африка. Ако получи нужното законово одобрение, това ще бъде първият изключително женски метод за превенция на вируса.

Превод: „Нова Варна“.

 

*******

Спонсор на наградата този месец: logo-fratelli
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов