Категории: Любопитно

Опасни ли са микровълновите фурни: митове и истини

Реклама

Не вярвайте на всичко, което четете. Микровълновите са безопасни.
Повечето от това, което сме чели за микровълновите фурни, просто не е истина. Ето няколко често срещани мита и истината за тях.

Мит 1: Микровълновата причинява рак.

Истина: Това схващане тръгва от циркулиращ с години имейл. Микровълновите фурни работят с радиочестотна радиация, която е в нискоенергийния край на електромагнитния спектър. Този тип радиация е около нас непрекъснато, независимо дали ползваме микровълнова или не. Радиочестотното облъчване на микровълновите фурни е по-концентрирано от ежедневното около нас, но, въпреки това, то е безопасно ограничено до вътрешността на фурната и докато тя се използва правилно, не представлява опасност.

Мит 2: Храните, приготвени в микровълнова, са опасни.

Истина: Този мит години наред обикаля интернет под различни форми. Някои хора вярват, че храната от микровълновата е радиоактивна, а други – че химикали от затоплените съдове преминават в храната.
Топленето в микровълнова не прави храната радиоактивна. Микровълновите фурни не са радиоактивни, те използват електромагнитни вълни, така че няма как да направят храната радиоактивна. Микровълните проникват в храната и карат водните молекули и други асиметрични молекули да трептят, което затопля храната.
Има известен шанс в сготвената в микровълнова фурна храна да попаднат химикали, но ако използвате съдове за микровълнова, които не съдържат олово, бисфенол или фталати, всичко ще бъде наред. Въпреки че според много хора всичко пластмасово е вредно, съдовете, направени с такива химични елементи не са толкова често срещани.

Мит 3: Микровълновата разрушава полезните съставки на храната.

Истина: Това предупреждение, разпространено от група привърженици на здравословното хранене, не е изцяло невярно, но е подвеждащо. Хранителните вещества се разрушават, когато се подложат на топлинна обработка, независимо какъв е източникът на топлината. Готвенето на храната във вода или друга течност също причинява „изтичане“ на полезните съставки от храната. Тъй като готвенето в микровълнова е бързо и ползва много малко течност, то запазва повече полезни вещества, в сравнение с други типове готвене като варенето и печенето.

Мит4: Водата, стоплена в микровълнова, променя ДНК-то си и може убива растения.

Истина: Може би сте виждали постове из социалните мрежи, които показват училищен опит на малко момиченце. Предполага се, че опитът доказва как вода, топлена в микровълнова, се изменя до степен да може да убие растение. Според публикацията проблемът с микровълновите не е в радиацията, за която хората се притесняват, а в това, че те променят ДНК-то на храната и тялото не успява да я разпознае.
Дали микровълновите променят ДНК? Не. Най-малкото, водата няма ДНК, въпреки че би могла да е замърсена с ДНК на живи същества. Освен това, микровълновото облъчване просто кара молекулите в храната да вибрират, без да променя тяхната структура.

Автор: Алина Брадфорд за www.cnet.com

Превод: Нова Варна

 

*******

Спонсор на наградата този месец:
Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и…

преди 29 минути

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 15 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 15 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 15 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 15 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 16 часа