in

Заради жегите варненци с по-високо потребление на ток спрямо юли месец

Заради топлото време разходът на ток в Североизна България се е увеличил с 3 %, спрямо последната седмица на юли, съобщиха от Енерго про за „Нова Варна“.

Повишеният разход на ток се обяснява с масовото използване на охладителни уреди през горещите дни.

Консумацията на електроенергия в Североизточна България за седемдневния период в началото на август е 96 500 МВтч., което е с 3000 МВтч. или с 3% повече от изразходеното през последната седмица на юли.

По данни на ЕНЕРГО-ПРО потреблението на ток през първите дни на август 2017 е с 1% по-високо в сравнение със същия период на миналата година.

То съответства на температурните промени на територията, обслужвана от дружеството – средната максимална температура е била 32,9 градуса за седмицата 31.07-06.08.2017 г., 28,2 градуса за периода 24.07-30.07.2017 г. и 31,6 градуса за 31.07-06.08.2016 г., допълниха от Енерго про.

От енергото напомнят, че с разумно използване на охлаждащите уреди може значително да се намалят сметките за ток. Така например, необходимо е периодично почистване на филтрите.

Климатиците работят по-ефективно при непрекъснат режим на работа при настройване на термостата на умерена температура отколкото при често пускане и спиране на уреда на турбо режим.

Препоръчително е плътното затваряне на врати и прозорци, заради голямата разлика в температурите отвън и вътре в помещенията. Поставянето на обемни мебели пред климатика също възпрепятства равномерното охлаждане на помещението и води до увеличение на консумацията на електроенергия.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов