Опасно мъртво вълнение по родното Черноморие! Бъдете внимателни

Бъдете внимателни следващите няколко дни. Очаква се опасно мъртво вълнение по родното Черноморие, съобщиха от БЧК Варна.

Спасителите предупреждават, че в следващите дни морето е най-опасно и трябва да сме много внимателни, пише “Черно море”.

Въпреки черната хроника всяка година в началото на август, туристите пренебрегват забраната за влизане във водата. Плажуващите като цяло са уверени, че знаят какво да правят когато морето е бурно и има мъртво вълнение. Още в първите дни на месец август морето става опасно, защото тогава започва така нареченото мъртво вълнение. От НИМХ обясняват, че предпоставките за него вече са налице – от няколко дни има постоянен вятър от север-североизток, което е предпоставка за голяма дължина на вълната.

Мъртвото вълнение не винаги се вижда с просто око. Наглед морето може да изглежда спокойно. След като е имало силен вятър няколко дни, се получава отразена вълна, която копае ями. Тя ги свързва и се получава нещо като подводна река, обясняват спасители.

Мъртвото вълнение се усеща по това, че когато тръгнем да излизаме от водата, тя ни връща обратно. Мъртвото вълнение (течение), или, както го наричат, rip current, е едно от най-опасните явления в морето и океана.

Как да реагираме ако попаднем в мъртво вълнение?

1.Да не се паникьосваме

Като се поддадем на паниката, ние се ръководим от инстинкта за самосъхранение, а не от разумни разсъждения.

2.Да пазим силите си!
Да плуваме не към брега, а настрани, т.е. успоредно на брега. Ако рипът е тесен (до 5 м), бързо ще излезем от него.

Това течение не е много продължително и след около 5 минути ще ни остави на спокойствие. След това трябва да плуваме 50-100 метра встрани, а после към брега. Ако веднага поемем към брега, има опасност течението да се възобнови на същото място и да попаднем отново в него. Рипът никога няма да ви завлече на дъното.Това не е водовъртеж или фуния. Всички мъртви течения на света дърпат от брега навътре в морето, но не и надолу към дъното.

Морските хора казват, че в първите дни на август “морето се обръща”, започват да духат есенните ветрове, които менят непрекъснато посоката си, излизат вълнения и мъртво течение, известно още като “солуган”.

От Водно спасителна служба при Областен съвет на БЧК – Варна съветват да посещаваме най-вече охраняеми плажове, да спазваме флаговата сигнализация и указанията на спасителите. И ако все пак попаднем в подводно течение, най-важно е да запазим самообладание и да плуваме успоредно на брега, приближавайки се постепенно към него.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Жесток побой над младежи в добричко село(ВИДЕО/СНИМКИ)

Безработицата във Варна спадна до 2,4%