in

Опасно ли е да се наблюдава слънчевото затъмнение

Пълно слънчевo затъмнение ще може да се наблюдава на 21 август тази година. Тъй като явлението ще се вижда най-добре на територията на Северна Америка, всички астрономи в САЩ съветват то да не се пропуска и обясняват как да се минимизира риска за здравето.

Затъмнението не бива да се гледа с невъоръжено око. Без специални очила към слънцето може да се гледа единствено по време на двете минути, в които луната напълно го е закрила.

В тези кратки мигове, които зависят от географското положение, яркостта на слънцето намалява до такава на пълна луна и може да се наблюдава без защита на очите. Във всички други моменти директното гледане е опасно.

Какво се случва, ако се пренебрегнат предупрежденията? Лицето ни определено няма да се разтопи, но очите ни могат сериозно да пострадат. И да, възможно е да ослепеем. Да се гледа директно яркото слънце е вредно за ретината, която е светлочувствителната част на окото.

„При директно гледане на слънцето интензитетът на светлината и фокусът ѝ върху ретината са толкова силни, че може да я изпържат“ казва Кристофър Куин, президент на Американската оптометрична асоциация. „Ако излагането е продължително, може да доведе до постоянно намаление на зрението и дори слепота.“

Ретината може да трансформира светлината в електрически импулс, който мозъкът разпознава, но това, което не може да прави, е да предава към мозъка болката. Дори да мислим, че кратък поглед към слънцето, преди да е напълно закрито от луната, не би ни навредил, това не е така.

Няма вътрешен механизъм, който да ни подскаже, че твърде дълго се взираме в слънцето. Всяко взиране е дълго. И най-малкото директно излагане на силна светлина може да причини замъглено зрение или пълна слепота.

„Хората не могат да преценят колко време е безопасно да гледат към силен източник на светлина и не е добра идея да се наблюдава затъмнението без предпазване на очите“, казва Куин.

Обикновени слънчеви очила не могат да се използват. Нужни са специални очила за затъмнение, които се произвеждат по определен стандарт. Някои библиотеки в САЩ ще ги предлагат безплатно.

Най-важната им част е филтърът, който намалява яркостта до безопасно ниво и блокира вредните ултравиолетови и инфрачервени лъчи. Слънчевите филтри, които отговарят на тези изисквания, са около 100 хиляди пъти по-тъмни от обикновени слънчеви очила.

Пазарът в САЩ обаче е залят от фалшиви очила за наблюдение, които не отговарят на стандартите. Начин да се тестват е да се погледне към слънцето. С истинска защита разполагате, ако виждате единствено слънцето през тях. В случай че то е твърде ярко, извън фокус или оградено от мъгла, очилата са фалшиви.

Тези, които планират да гледат през камера, телескоп или бинокъл, трябва да си купят слънчев филтър за обективите. Не е нужно да се слагат очила за затъмнение докато се гледа през устройствата. Концентрираната светлина от оптиката може да премине през очилата за затъмнение и да увреди очите.

Онези, които смятат да гледат затъмнението през очила за заваряване, трябва да се уверят, че са с филтър от степените 12,13 или 14.

Ето още няколко правила за безопасност от Американското астрономическо общество:

  • Проверете слънчевия филтър преди употреба и ако е надраскан, пробит или скъсан, не го ползвайте.
  • Децата да използват филтри само под надзор на възрастни.
  • Ако по принцип носите очила, не ги махайте. Сложете очилата за затъмнение върху вашите.
  • Не сваляйте филтъра преди да сте отместили поглед от слънцето.
  • Не гледайте към незатъмнено или полузатъмнено слънце през камера, телескоп, бинокъл или друго устройство, ако то не е снабдено с филтър.

Източник: www.cnn.com

Превод и редакция: „Нова Варна“

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/