in

Хакери заплашват бизнеса на Холивуд

След хакерската атака върху Сони през 2014 година медийните гиганти започнаха да обръщат по-голямо внимание на компютърната си сигурност. Напоследък инцидентите отново зачестиха, показвайки слабите места във веригата на Холивуд.

Миналата седмица HBO разследва кибератака срещу системите си, когато неизлъчен епизод от „Игра на тронове“ се появи онлайн. През април 10 епизода на „Оранжевото е новото черно“ бяха откраднати от Нетфликс и за инцидента беше обвинен съдружник.

Киберпрестъпността е нарастващ проблем за много индустрии, но Холивуд е особено уязвим заради множеството хора, които работят по създаването на един сериал или филм в постпродукцията, казват експерти.

Студиата разчитат на много наемници на свободна практика за неща от специалните ефекти до музиката и по този начин се създава широка мрежа с много звена, подходящи за евентуални хакерски атаки.

Ако всички служители се задължат да работят на място в студиата, това вероятно би подобрило сигурността, но, от друга страна, би било по-скъпо и ограничаващо.

„Холивуд трябва да е наясно, че това ще продължава и проблемът ще се задълбочава“, казва Майк Орос, който изучава кибер рисковете като директор на проучванията в институт по информационни науки в Южна Калифорния.

НВО изисква от служителите си двойна идентификация и сериозни пароли на компютрите. Всички преминават и през тренинги за конфиденциалност и сигурност.

Но наемниците на свободна практика, които работят в постпродукцията, разполагат с голямо количество информация на личните си мейли и компютри и това е проблем според бивш служител на компанията, който коментира вътрешни въпроси.

НВО все още разследва по какъв начин хакерите са проникнали в системата. Изтекли са и имейли на изпълнители, както и резюме на друг неизлъчван епизод от „Игра на тронове“, съобщава Variety.

В Холивуд хакерите са заплаха и за репутацията, освен за бизнеса. Откраднат филм, който се появява онлайн преди да излезе на екран, губи средно 19% от печалбата, сочи проучване.

Хората не биха се абонирали за НВО или Нетфликс, ако могат безплатно да гледат филми онлайн.

Възниква щекотливият въпрос трябва ли да се плаща откуп на хакерите. Тази седмица хакер пусна видео, в което иска НВО да му плати, за да не пусне още изтекла информация.

Според ФБР да се плаща винаги е лоша идея и откупите поддържат този вид престъпност.

Няма и гаранция, че плащането ще предотврати изтичане на информацията. През април Нетфликс отказа да плати на хакер за неизлъчваните епизоди на „Оранжевото е новото черно“.

Ларсън Студиос, които работят с Нетфликс, съобщиха, че са платили откупа от около 50 000 долара в биткойни и въпреки това хакерът е пуснал епизодите онлайн.

В друг подобен случай от тази година хакери заплашиха да пуснат откраднато копие на „Карибски пирати“, ако Дисни не им плати откуп. Компанията отказа и по-късно един от изпълнителните ѝ директори обяви, че според него всичко това е било блъф.

Атаката срещу Сони, която притесни студиото заради изтичане на лична кореспонденция, според данни на ФБР е свързана със Северна Корея, която си отмъщава за „Интервюто“ – филм със сюжет, в който убиват Ким Чен Ун. Има информация, че някои студиа са премахнали от продукциите си Путин като филмов герой, за да не пострадат от същото.

Източник: www.bloomberg.com

Превод и редакция: „Нова Варна“

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/