in

Органи от прасета ще се трансплантират на хора в близко бъдеще

Изследователи създадоха прасенца с подобрени гени, пречистени от вирусите, които биха могли да причинят болести на хора. Експериментът, публикуван в списание Science, е крачка към възможността някой ден да се трансплантират черен дроб, сърца и други органи от прасета на хора – надежда, от която експертите се бяха отказали.

Ако органите на прасетата се окажат ефективни и безопасни, това може да е огромна крачка напред в медицината, заради големия недостиг на органи за трансплантация.

Д-р Джордж Чърч, генетик в Харвард, който води експериментите, казва, че първата органова трансплантация от прасе на човек може да се случи до две години.
Новото изследване комбинира две големи постижения от последните години – подобряването на гени и клонирането. Идеята да се ползват прасета като източник на органи занимава изследователите от години. Органите на прасетата са с подходящи размери за трансплантация на хора и на теория са достатъчно подобни, за да функционират успешно в пациенти.

Перспективата повдига и щекотливи въпроси около експлоатацията на животни, тъй като 100 милиона прасета годишно се убиват само за храна в САЩ.

През 1998 година учени откриват, че в свинската ДНК има гени на вируси, които напомнят тези, причиняващи левкемия при маймуните. При експериментален контакт на свински клетки с бъбречни клетки от човешки ембриони в лаборатория, тези вируси, познати като ретровируси, се разпространяват и в човешките клетки. Опасенията, че свинските органи ще заразят хората със странни ретровируси спират изследването.

Сърдечни клапи от прасета отдавна се присаждат на хора. На някои пациенти с диабет се присаждат свински панкреасни клетки, скрити в нещо като калъф, за да не ги отхвърли имунната система. Пациенти с изгаряния също използват временни импланти от свинска кожа. Няма доказателства някой от тези пациенти да е бил заразен със свински ретровируси. При всички случаи свинските ретровируси са много чувствителни към лекарства срещу ХИВ.

„Нямаме данни, че ако трансплантираме свински органи с вируси, те ще предадат инфекцията, а и не знаем доколко свинските инфекции са опасни за хора. Мисля, че опасността е минимална.“, казва д-р Фишман.

Според д-р Чърч въпросът с ретровирусите може да се реши с новите технологии за „редакция“ на гени. Неговият екип отстранил вредна ДНК от генома на свински клетки и след това клонирал редактираните клетки, които се развили в ембриони. Успешно родените прасенца са 15 на брой, най-големите вече са на 4 месеца и нито едно от тях не е носител на ретровируси.

Д-р Чърч вече е основател на компанията eGenesis с надежда да продава генетично изменени свински органи. Той споделя, че компанията цели да създаде прасета с органи, дотолкова съвместими с човешките, че да няма нужда пациентите да вземат лекарства против отхвърляне.

Част от проблема с отхвърлянето на органи вече е решен с генната редакция и клонирането. Проблемът се появява за пръв път през 80-те, когато хирурзи трансплантират сърце на свиня в бабун и той умира след няколко минути. Тогава става ясно, че свинските органи са покрити с карбохидратни молекули, които човешките антитела веднага унищожават. Чрез редактиране на гени и клониране в последствие са създадени прасета без карбохидрати на повърхността на органите им. Такива сърца и бъбреци успешно са трансплантирани на маймуни, които вече година живеят без проблеми.

Източник: New York Times

Превод и редакция: „Нова Варна“

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/