Категории: Любопитно

Органи от прасета ще се трансплантират на хора в близко бъдеще

Реклама

Изследователи създадоха прасенца с подобрени гени, пречистени от вирусите, които биха могли да причинят болести на хора. Експериментът, публикуван в списание Science, е крачка към възможността някой ден да се трансплантират черен дроб, сърца и други органи от прасета на хора – надежда, от която експертите се бяха отказали.

Ако органите на прасетата се окажат ефективни и безопасни, това може да е огромна крачка напред в медицината, заради големия недостиг на органи за трансплантация.

Д-р Джордж Чърч, генетик в Харвард, който води експериментите, казва, че първата органова трансплантация от прасе на човек може да се случи до две години.
Новото изследване комбинира две големи постижения от последните години – подобряването на гени и клонирането. Идеята да се ползват прасета като източник на органи занимава изследователите от години. Органите на прасетата са с подходящи размери за трансплантация на хора и на теория са достатъчно подобни, за да функционират успешно в пациенти.

Перспективата повдига и щекотливи въпроси около експлоатацията на животни, тъй като 100 милиона прасета годишно се убиват само за храна в САЩ.

През 1998 година учени откриват, че в свинската ДНК има гени на вируси, които напомнят тези, причиняващи левкемия при маймуните. При експериментален контакт на свински клетки с бъбречни клетки от човешки ембриони в лаборатория, тези вируси, познати като ретровируси, се разпространяват и в човешките клетки. Опасенията, че свинските органи ще заразят хората със странни ретровируси спират изследването.

Сърдечни клапи от прасета отдавна се присаждат на хора. На някои пациенти с диабет се присаждат свински панкреасни клетки, скрити в нещо като калъф, за да не ги отхвърли имунната система. Пациенти с изгаряния също използват временни импланти от свинска кожа. Няма доказателства някой от тези пациенти да е бил заразен със свински ретровируси. При всички случаи свинските ретровируси са много чувствителни към лекарства срещу ХИВ.

„Нямаме данни, че ако трансплантираме свински органи с вируси, те ще предадат инфекцията, а и не знаем доколко свинските инфекции са опасни за хора. Мисля, че опасността е минимална.“, казва д-р Фишман.

Според д-р Чърч въпросът с ретровирусите може да се реши с новите технологии за „редакция“ на гени. Неговият екип отстранил вредна ДНК от генома на свински клетки и след това клонирал редактираните клетки, които се развили в ембриони. Успешно родените прасенца са 15 на брой, най-големите вече са на 4 месеца и нито едно от тях не е носител на ретровируси.

Д-р Чърч вече е основател на компанията eGenesis с надежда да продава генетично изменени свински органи. Той споделя, че компанията цели да създаде прасета с органи, дотолкова съвместими с човешките, че да няма нужда пациентите да вземат лекарства против отхвърляне.

Част от проблема с отхвърлянето на органи вече е решен с генната редакция и клонирането. Проблемът се появява за пръв път през 80-те, когато хирурзи трансплантират сърце на свиня в бабун и той умира след няколко минути. Тогава става ясно, че свинските органи са покрити с карбохидратни молекули, които човешките антитела веднага унищожават. Чрез редактиране на гени и клониране в последствие са създадени прасета без карбохидрати на повърхността на органите им. Такива сърца и бъбреци успешно са трансплантирани на маймуни, които вече година живеят без проблеми.

Източник: New York Times

Превод и редакция: „Нова Варна“

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Защо се развеждат българите и колко са разводите у нас през 2023 година?

От Националния статистически институт (НСИ) обявиха данни за браковете и разводите в България през 2023…

преди 14 минути

Един милион българи стягат куфарите за празниците: Какви са цените на нощувките по морето?

Туроператори обявиха, че отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден…

преди 22 минути

Голямо тържество за всички гости, по случай Великден, организират домакините на Emerald Beach Resort & Spa

Остават броени дни по най-големия и светъл празник на пролетта! Знаем, че всеки от нас…

преди 29 минути

На прага на лятото: Ще настане ли криза заради липсата на персонал по морето или проблемът ще бъде решен?

Известно е, че се намираме на прага на летния сезон, но браншът по морето е…

преди 33 минути

Възможно ли е резултатът от теста за коклюш да излезе неверен?

Лабораторните изследвания за коклюш са два вида - по PCR метода и серологични. Първите се…

преди 46 минути

Шуменец лъхал на алкохол по време на проверка: Ето какво отчел дрегерът

От шуменската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че 38-годишен мъж е бил установен да…

преди 53 минути