in

Хавай пуска на пазара модела на Тойота, задвижван с водород

Транспортирането на стоки до Хавай не е особено лесно заради разстоянието и океана. Затова щатът се подготвя да произвежда собствен водород за автомобили, задвижвани от водородни горивни клетки.

Миналата седмица в Хавай отвори първата станция за зареждане с водород. Разположена във фирмените офиси на Servco Pacific в Мапунапуна, Оаху, станцията ще може да зарежда с водород до пет превозни средства на ден. Количеството е малко, защото предвид трудното презокеанско транспортиране, водородът ще бъде произвеждан на място чрез електролиза.

След като станцията за водородно зареждане е налична, на острова ще започне да се продава Toyota Mirai на лизинг. Хaвай ще бъде вторият щат на САЩ, който ще предлага водородно задвижваните автомобили на Тойота. Колите работят като превръщат водорода в електричество и единственият им отпадъчен продукт е чиста вода. Компанията Servco Pacific поддържа 4 шоурума на Тойота на Хаваите, плюс още два на Лексус.

Снимка: cnet.com

Водородът се добива чрез електролиза посредством прекарване на електричество през вода. Така водата се разделя на съставните си елементи водород и кислород. За процеса може да се използва електричество от всякакъв източник, включително възобновяема енергия, което е много удобно за Хавай с голямото му количество слънчева светлина и лесната за употреба соларната енергия. Водородът се компресира и съхранява в резервоари, зарежда се в автомобилите подобно на газта, а процесът отнема същото време.

Снимка: cnet.com

Водородът все още не е въведен като гориво в САЩ, основно заради липсата на скъпа инфраструктура. В момента в Щатите има три водородно задвижвани автомобила: Toyota Mirai, Hyundai Tucson Fuel Cell и Honda Clarity Fuel Cell. И трите се предлагат само на лизинг.

Източник:www.cnet.com

Превод и редакция: „Нова Варна“

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/