in

Фейсбук тайно тества приложение за снимки в Китай

Фейсбук най-накрая успя да се промъкне в Китай. Отскоро социалната мрежа тества в страната приложение за споделяне на снимки, наречено „Color Balloons“, съобщи Ню Йорк Таймс в петък.

Фейсбук е официално забранен в Китай от 2009 година, а наскоро и части от What’s App бяха блокирани на територията на държавата. Цукърбърг от години ухажва китайските власти и дори в продължение на една година учи езика мандарин.

Пол Мозур от Ню Йорк Таймс наскоро открива приложението „Color Balloons“ в китайски магазин на Apple и забелязва голямата му прилика с Фейсбук приложението за споделяне на снимки, Moments. Мозур успява да свърже очевидно фалшивото име на компанията, която стои зад приложението, с жена, която присъства на снимки от среща между Фейсбук и китайското правителство.

„Color Balloons“ -ляво, „Facebook Moments“ -дясно. Снимка: The New York Times

Когато от „Бизнес инсайдър“ отправят запитване към Фейсбук ще потвърдят ли, че стоят зад „Color Balloons“, представител на компанията прави следното изявление и отказва следващи коментари:

„Отдавна сме заявили интерес към Китай и отделяме много време да научим повече за страната във всяко отношение. Фокусът ни в момента е насочен към това да помогнем на китайския бизнес и предприемачите да разширят позициите си и да обхванат нови пазари извън Китай, използвайки нашата платформа за реклама.“

Китай, най-големият пазар на интернет потребление в света, е привлекателен, но труден регион за интернет компаниите. Гугъл затвори китайската си търсачка през 2010 и посочи като причина силната цензура в страната, а после обвини Китай за последните хакерски атаки срещу търсачката.

Фейсбук също опита да се върне в Китай чрез създаване на инструмент за автоматично цензуриране на определени постове в дадени географски региони, съобщи Ню Йорк Таймс през ноември. От Фейсбук обаче никога не са потвърждавали наличието на такъв инструмент.

Източник:www.businessinsider.com

Превод и редакция: „Нова Варна“

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/