in

Девня става регионален център на модерното професионално образование

Две уникални за Варненска област нови специалности са на път да превърнат Девня в регионален център на модерното професионално образование, пише вестник „Труд“ в специалното си приложение „Европейски път“, посветено на възхода на българските градове и на празника на Варна.

Инициативата за разкриването на гимназиалните паралелки след VII и VIII клас по „Автоматизация на непрекъснати производства“ и „Електрообзавеждане на производството“ в Средно училище „Васил Левски“ бе на кмета на града Свилен Шитов, който организира и мащабна информационна кампания за промоцията им. Идеята получи подкрепата на индустрията в лицето на девненските гиганти „Агрополихим“, „Девня Цимент“ и „Солвей Соди“ и варненската „Елдоминвест“, които от години изпитват глад за квалифицирана работна ръка.

С помощта на бизнеса приетите в двете паралелки няма да плащат за учебници и транспорт, ще обядват безплатно, а отличниците ще бъдат стимулирани със специални финансови бонуси. Атрактивният социален пакет и възможностите за бърза реализация след дипломирането доведоха до солиден наплив на кандидати, част от които бяха от съседните общини Ветрино и Провадия, отчетоха от училището след финала на кампанията по прием.

„Разкриването на паралелките е част от стратегията за ограничаване на негативните демографски тенденции. Децата на Девня вече ще могат да се образоват и да работят като високоплатени специалисти в родния си град“, подчерта Свилен Шитов. Кметът на Девня участваше лично в серията от информационни срещи с ученици и родителите им за промоция на новите гимназиални специалности.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов