Категории: Любопитно

10-те най-големи машини в света

Реклама

1. Големият адронен колайдер

Снимка: Maximilien Brice/CERN

Големият адронен колайдер е най-голямата машина, която човечеството е построило до момента. Създаден е да изучава най-малките съставни части на атома. Ускорителят на частици е с обиколка 27 км и е закопан на 175 метра под земята близо до Женева в Швейцария. Вече има планове за нов и по-усъвършенстван колайдер, който ще бъде три пъти по-голям.

2. Гигантският багер


Втората по големина машина в света е могъщият гигантски Багер 293. Той е титан сред великаните. Построен е в Германия през 1955 година. Висок е 96 и дълъг 255 метра. Тежи внушителните 14 061 тона.

3. Голямата Берта


Берта е най-голямата в света машина за копаене на тунели. Надминава съперниците с общата си дължина от 91 метра и височината си на пететажна сграда. Масивна машина, чиито 7 000 тона трябва да бъдат транспортирани между местата, където се работи с нея. Диаметърът ѝ е 17,5 метра.

4.Най-големият кораб


С появата си Prelude детронира най-големия до момента кораб, контейнеровоза Emma Maersk. Корабът Prelude e пуснат на вода за първи път в Южна Корея. Той не е точно кораб в техническия смисъл на думата, а по-скоро плаващо съоръжение за добив на природен газ. Дълъг е 487 метра и би надвишил с 45 метра височината на Емпайър Стейт Билдинг, ако двата гиганта се разположат един до друг. Натоварен, корабът тежи 600 000 тона.

5. Най-големият мотор


Построен от Фабио Реджани, мега мотоциклетът е висок 5 метра и тежи 5,5 тона. Това е най-голямото двуколесно превозно средство.Има удължени дръжки и двигател на Шевролет с тристепенна скоростна кутия.

6. Най-големият в света робот с дистанционно управление


Немската компания Zollner Elektronik AG в продължение на 6 години с екип от 15 човека разработва най-големия робот, управляван от разстояние. Драконът-робот е създаден, за да замести механичния дракон – звезда в любимата на германците пиеса “Drachenstich”. Висок е 4,5 метра, тежи 11 тона и действително бълва огън.

7. Най-големият самолет в света


Stratolaunch беше представен от съоснователя на Майкрософт, Пол Алън, през юни тази година. Това летящо чудовище има разтвор на крилете 117 метра и тежи 580 тона. Шест двигателя са му нужни, за да може да излети. Създаден е да изстрелва ракети в космоса от въздуха.

8. Най-големият самосвал в света


Захранван от хибридно-дизелов двигател, самосвалът Belaz е създаден с една единствена цел – да пренася голямо количество пръст и чакъл. Неговите два 16-цилиндрови двигателя го снабдяват с мощност, която се равнява на тази на 17 тежкотоварни пикапа.

9. Най-големият телескоп в света


Сферичният телескоп с петстотин метрова апертура е радио телескоп в Китай. Разположен е в котловината Даодан в Югозападен Китай.

10. Най-голямата в света машина- театрален реквизит


La Princesse е гигантски механичен паяк, който тежи 37 тона, висок е 15 метра и се движи чрез 50 оси на хидравлично задвижване. 12 души са нужни, за да управляват машината. За да се пренесе от едно място на друго, се използват 16 крана, 8 подемника и екип от 250 човека.

 

Източник: www.interestingengineering.com

Превод и редакция: „Нова Варна“

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

До 18 ч. централен район във Варна остава без вода

От ВиК-Варна обявяват, че следните абонати във Варна остават без вода до късно днес (21…

преди 60 минути

Ще има ли видеонаблюдение във влаковете в България?

Стана ясно, че БДЖ възнамерява поетапно да въведе системи за видеонаблюдение, както в локомотивите и…

преди един час

България изпраща над 100 военни в Косово, за поддържат сигурността

Стана ясно, че над 100 български военни ще бъдат изпратени в Косово, където да подпомагат…

преди един час

В съседна Румъния тестват летящи раници (ВИДЕО)

В съседна Румъния беше тествана първата раница, с която планинските спасители могат да летят. Тестът…

преди 2 часа

Важна информация за всички български граждани без валидни документи преди изборите

В хода на предстоящите избори за членове на Европейския парламент и народни представители за Народното…

преди 2 часа

Бъдете готови: На 22 май токът ще прекъсне на тези места във Варна и областта

от 20.05.2024 г. до 23.05.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч. Поради извършване…

преди 2 часа