in

Техническият на колата – вече без бележка за платен данък?

Годишният технически преглед на автомобилите ще се прави без шофьорите да носят бележка за платен данък за колата.

Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от Министерството на финансите, предаде Dnes.bg по информация от в-к „Монитор“.

В момента, за да направим задължителния технически преглед, трябва да представим двата регистрационни талона на автомобила – голям и малък, полица от валидна застраховка „Гражданска отговорност“, лична карта, както и бележка, че сме платили данъка на превозното средство.

Ако бъдат одобрени предложенията бележката за данъка няма да ни е необходима, защото информацията, че сме платили налога ще се набавя чрез автоматизирана система за обмен на информация.

Освобождаването от бележка за платен данък за автомобила е едно от облекченията, които се правят за граждани и фирми. Много други удостоверения и справки ще започнат да се събират по служебен път.

С промени в преходните и заключителни разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се правят и поправки в още няколко закона, сред които Законът за акцизите и данъчните складове, Законът за местните данъци и такси, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за ДДС, Законът за счетоводството и други.

Проектозаконът е публикуван за обществено обсъждане, а становища могат да се подават до 14 септември.

Ако промените бъдат приети, на хората вече няма да им се налага да си вадят удостоверение за наличие или липса на задължения. То ще се предоставя по служебен ред от Националната агенция за приходите (НАП), Агенция „Митници“ и съответната община към компетентните органи, изискващи информацията, обясниха от финансовото министерство.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов