in

Вече с мобилен билет в автобусите във Варна! Удариха в земята неработещите автомати, купени с европари

Снимка: Pixabay

Вече са в продажба мобилни билети за пътуващите с градския транспорт варненци.

Това стана възможно с помощта на онлайн платформата ТICKEY.

Безплатното мoбилно приложение е лесно за използване и е налично, както за мобилни устройства с операционна система Android, така и за такива с iOS.

Няма промяна  в цената на билетчетата. Разликата е, че плащането вместо на ръка на контрольорите може да стане онлайн чрез кредитна, дебитна карта или чрез Paypal.

Приложението е достъпно на български език.

Единственото, което трябва да направите е да го изтеглите на смартфона си. За регистрацията е нужно име, парола и банкова карта или Paypal акаунт. Можете да влезете и с профила си във Фейсбук.

Електронен билет, обаче, не можете да си закупите още излизайки от вкъщи. Покупката става възможна при влизането ви в превозното средство. Сензори за близост във возилото засичат мобилното приложение. Такива има в 90% от всички автобуси на Градски транспорт.

Контрольорите , служители на Градски транспорт ЕАД, могат да проверят билета ви, както проверяват и хартиения. Те имат  в себе си персонален „Валидатор за контрольор“, който позволява това.

С въвеждането в продажба на билети чрез мобилното приложение на Tickey възниква въпросът, обезсмисля ли се скъпата система от автомати за билети, която 3 години по-късно все още не работи.

Автоматите си стоят в автобусите, подритвани от бързащите пътници и вече голяма част от тях са повредени, преди дори да са въведени в експлоатация.

Далеч по-малко време отне на стартиращата компания  да  монтира устройствата си в автобусите и да пусне в продажба мобилните билети. До колко този модел ще се радва на успех и дали ще бъде положително възприет във Варна можем да разберем само с течение на времето.

Факт е, обаче, че компанията вече е реализирала няколко успешни проекти в София, Португалия, Великобритания. Предстои и пускането на подобна аналогична система за продажба на електронни билети в Шербрук, Канада.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов