in

Деца, които не спят достатъчно, са застрашени от диабет

Деца, които не спят достатъчно, са по-застрашени да развият диабет , сочи проучване на британски учени.

Всеки допълнителен час нощен сън се отразява положително на теглото и кръвната захар, се казва в доклад на педиатри. Наднорменото тегло и високото ниво на кръвна захар са рискови фактори за отключване на диабет от тип 2, който възниква, ако тялото не успява да произвежда достатъчно инсулин, за да превръща кръвната захар в енергия.

„Данните сочат, че нормалната продължителност на съня е просто и лесно решение, когато е нужно да се намали нивото на телесни мазнини, а оттам и риска от диабет тип 2 в ранна възраст“, казва авторът на проучването Кристофър Оуен от Университета Сейнт Джордж в Лондон.

Диабетът от тип 2 доскоро се наричаше „старчески“, защото се срещаше много рядко при деца. Днес обаче е често срещан проблем на детското здравеопазване, заради милионите затлъстели деца в света, които не спортуват достатъчно и ядат твърде много сладки и мазни храни.

В конкретното изследване учените се базират на данни за навиците на спане плюс лабораторни резултати от тестове при 4500 деца в Англия на възраст между 9 и 10 години.
Изследваните деца спели средно по 10,5 часа на денонощие. Тези, които спели по-малко, били с по-висок риск да развият инсулинова резистентност, която води до диабет. По-малко спящите деца били по-склонни към затлъстяване и имали повече телесни мазнини, открило проучването.

Децата между 6 и 12 години трябва да спят между 9 и 12 часа на нощ според Американската педиатрична асоциация. Недостатъчният сън води до повишен риск от наранявания, високо кръвно налягане, затлъстяване и депресия.

Смята се, че недостатъчният сън се отразява негативно върху детския апетит и способността да се регулира кръвната захар. Когато децата си лягат твърде късно или по различно време, те започват да пропускат хранения, да ядат хаотично и да спортуват по-малко.

Недостатъчният сън влияе на нивото на хормоните, които контролират апетита, кара децата да се чувстват по-гладни и да искат повече сладки и солени храни. Достатъчното количество сън поддържа апетита в здравословни граници и предотвратява инсулиновата резистентност.

Добре е родителите да се грижат децата им да прекарват по-малко време пред екрани преди лягане, както и да спят на тъмно.

Източник: www.businessinsider.com

Превод и редакция: „Нова Варна“

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/