in

Джипитата във Варна и страната смазани от бумащината, с която се борят всеки ден

Общопрактикуващите лекари във Варна, както и колегите им в цялата страна, са смазани от бумащината, с която са натоварени да се борят всеки ден.

Това сподели за Varna24.bg Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари във Варна д-р Светлин Митев.

„Майките не могат да извиняват отсъствията на децата си от детска градина и училище, както по-рано, затова масово малчуганите са изпратени при джипито за извинителна бележка. Касата обаче не покрива отделеното време и труд за тази дейност, затова всеки семеен лекар по свое осмотрение може да таксува тази услуга.

Според новите изисквания много се увеличиха административните задължения на джипитата и това безумно администриране губи от времето им за преглед, пред кабинетите се вият опашки от изнервени пациенти.

Ето сега въведоха и новото изискване децата, които посещават детска градина да представят в срок до 7 дни от започването на новата учебна година в градините бележка от джипито, че детето е здраво. Това ще натовари през септември графика на колегите отново.

Впрегнати сме във все повече безмислици. Всичко рефлектира върху пациента. Нови изисквания въведоха и при рецептурните книжки. Хората сноват между кабинета и аптеката по няколко пъти.

Ако пациент почине, до два месеца джипито трябва да представи смъртен акт в касата. Това също е безумно да се товарят лекарите с подобен ангажимент.

В детските градини връщат децата дори за хрема. Родителите отново бягат до кабинета на лекаря си, за да вземат бележка за отсъствието на детето. И ако то е било прегледано, лекувано и минало на контролен преглед, следва тази бележка да бъде платена, защото услугата по издаването и писането и не се поема от касата, както казах.

Най-често колегите вземат по 2 лева за извинителната бележка за детската градина. Има и джипита, които могат да оценят труда си на повече. Други пък не вземат пари за това. Всеки решава сам. Но това е само, когато детето е било болно и обгрижено от джипито.

Бележките, които се изискват сега при старата на учебната година в детските градини не би следвало да бъдат заплатени“, обясни д-р Митев.

 

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов