in

Опасни ли са онлайн поръчките на таксита във Варна?

Снимката е илюстративна

В последните месеци поръчката на такси във Варна е доста затруднена. Някои от таксиметровите компании предлагат приложения и онлайн поръчки на таксита през сайтовете си, които са доста удобни, но дали са безопасни за клиентите.

Основният проблем е в информационната сигурност на гражданите. При инсталиране на някои от приложенията, вие се съгласявате да споделяте вашите координати и достъп до данни от телефона ви. На практика единствено издателят на приложението знае какво точно събира като информация.

Събраната информация не подлежи на регулация и изисквания и може да бъде използвана за множество други цели – реклама, маркетинг или анализ на потребителското поведение. Всички тези данни, разбира се, се съхраняват от компаниите на техни сървъри.

На практика таксиметровите компании успяват да придобият данни за вас, къде ходите, колко често, кога и с кого и не ви гарантират по никакъв начин как ще бъде използвана тази информация и на кого ще бъде предоставена.

Но имайте предвид, че те не извършват каквото и да е нарушение на закона, защото ползвайки онлайн услугите, които са наистина излючително удобни, вие се съгласявате доброволно да предоставяте тези данни.

Така че, следващия път когато си поръчате такси онлайн или използвате каквато и да е онлайн услуга хвърляйте по един поглед на условията, с които се съгласявате и устройват ли ви наистина.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna. Направи своята новина най-популярна. Сподели я с приятелите си.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Георги Костов

Георги Костов е предприемач, иноватор, експерт по европейски проекти, информационни технологии и активен общественик. В миналото е бил участник в политиката.При създаването на проекта Нова Варна взима активно участие и остава почетен член на екипа от редактори. Активно се занимава с подпомагане на младите хора и иновативни проекти.