in

Министър Вълчев: Училищни настоятелства са се превърнали в черни каси

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев казва, че част от училищните настоятелства са се превърнали в черни каси.

Това бяха думите на Вълчев пред ресорната парламентарна комисия, където обсъждаха проблемите в Софийската математическа гимназия, предаде „Дарик“.

Той е подал сигнал до министъра на финансите да извърши проверка на училищното настоятелство на СМГ. Преди дни бившият директор на училището Антони Стоянов оповести, че настоятелството в гимназията събира от курсове над 1 млн. лв. годишно.

„Училищните настоятелства могат да ползват сградите на училищата за събранията си, които провеждат, а не за стопанска дейност“, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев:

„Част от настоятелствата са се превърнали в черни каси буквално, макар че те исторически са създадени, за да подпомагат. Към днешна дата те не са предмет на този контрол, на който са училищата – като разпоредители с бюджетни средства, като бюджетни предприятия и в редица случаи се използват за дейности, които трябва да се извършват от училищата. Използват се за събиране на приходи, за приходи от родители, а в някои случаи и със задължителен характер с намек за задължителност“, каза Вълчев.

От образователното ведомство са изпратили писмо до всички училища, в което се препоръчва да се въздържат от това да събират приходи чрез настоятелствата си, каза още министър Вълчев:

„Разбира се, че всеки един може да дари, но когато се събира от всички родители, най-малкото има едно чувство на солидарност, което поражда и чувство за задължителност. Подобни дейности, които са с ресурсите на училището, е добре да се провеждат от самото училище, а не от настоятелствата“.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов