in

Умни пешеходни пътеки от догодина във Варна

Снимка: Илюстративна.

Кметът на Варна обеща, че от догодина ще има умни пешеходни пътеки.

Градоначалникът заяви, че изграждането на интелигентните пешеходни пътеки са част от втората част на проекта „Интегриран градски транспорт“, по който са стартирали вече процедури и през 2018 г. те ще станат факт, съобщава varna24.bg.

„Днес сме се събрали по повод на една прекрасна инициатива, подкрепяща безопасността на пешеходците в града ни и тъй като сме в навечерието на първия учебен ден, това е темата, която много вълнува родителите. Положихме много усилия да обновим преди първия учебен ден пешеходните пътеки около детските градини и училищата, да обновим знаците. Целта е да повишим вниманието на шофьорите да карат с преценена скорост най-вече в обхвата на учебните заведения, защото живота на децата ни е безценен. От друга страна да провокираме и самите деца да са внимателни, когато са в близост до пътя и да спазват правилата. Вярвам, че усилията, които полагаме, дават своя резултат.

Миналата година разположихме на десетина ключови места фигурки на пресичащи деца, които се оказаха добра европейска практика.

Използвахме летния период, осъществихме ремонтни дейности в 30 училища и 22 детски градини. Десет училища бяха включени в пилотен проект за обновяване на училищните дворове. От една страна тези дворове ще се използват не само от учениците, но и от живущите наблизо. Особен ефект има осветяването на училищните дворове, които бяха опасни. Сега вече те са притегателен център за младите активни хора. Убеден съм, че ще успеем да включим всички училища в този проект, защото младите хора искат спортни бази“, каза кметът.

Вече е пусната обществена поръчка за тяхното изработване.

Системата за безопасност на пешеходците цели намаляване на произшествията, възникващи на пешеходните пътеки на територията на гр. Варна.

Системата обхваща изграждането на 25 бр. интелигентни пешеходни пътеки, които започват автоматично да светят при засичане на пешеходец, подходил към пешеходната пътека с цел пресичането й.

Индикацията за преминаващ пешеходец се извършва от сигнални светлини, инсталирани в пътната настилка.

Системата ще се състои от светлинни модули, вградени в пътната настилка, контролер, управляващ работата на системата, устройства, детектиращи наличието на пешеходец в зоната на пешеходната пътека и устройства, активиращи системата.

Ще бъдат монтирани още светлинни пътни знаци, показващи наличието на пешеходна пътека, както и соларен автономен захранващ панел.

Новите пътеки трябва да издържат на въздействието на тежки пътни машини, машини за снегопочистване (грейдери) и други подобни.

Специално изискване е новата придобивка да е устойчима на голямо тегло – 1000 kg/cm² и да има абсолютна защитеност от вода.

Когато пешеходецът подаде заявка за пресичане посредством натискане на бутон следва да се реализира трети светлинен режим, който ясно да указва на водачите на ППС, подхождащи към пешеходната пътека, че в този момент там започва пресичане на пешеходец.

Реализирането на светлинен режим ще се осъществява като бягаща вълна отдясно-наляво или отляво-надясно и би указало на водачите на ППС, подхождащи към пешеходната пътека, каква е посоката на пресичане на пешеходеца.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов