in

Държавният ни глава пред ООН: Светът е изправен пред невиждани предизвикателства

От най-голямата световна трибуна българският президент Румен Радев призова за действие в период, в който по думите му светът е изправен пред невиждани предизвикателства.

Радев говори за световните конфликти, като изтъкна нуждата от цялостен подход на ООН. Той посочи, че страната ни подкрепя стратегията дипломация за мир като наблегна над ролята на превенцията и медиацията, съобщава БНР.

Президентът коментира и ситуацията в Източна Украйна като повтори позицията на България за бързо и пълно прилагане на споразуменията от Минск, които по думите му нямат осъществима алтернатива.

Пред световната общност Радев заклейми продължаващите тестове на ракети от Северна Корея и призова Пхенян да спре ядрената си програма.

Президентът изложи и позицията на България по въпроса за ядрените оръжия като изтъкна ангажиментите на страната ни към Споразумението за неразпространения на ядрените оръжия.

По въпроса за Сирия държавният глава заяви, че политически диалог под ръководството на ООН е единственият възможен начин за подобряване на ситуацията в Сирия.

Румен Радев спомена и историческо значимото споразумение за ядрената програма на Иран от 2015 г., като каза, че прилагането му е от изключителна важност за регионалната и глобалната сигурност.

По време на изказването президентът даде да се разбере, че що се отнася до миграцията страната ни прилага балансиран подход, който включва спазване на международните хуманитарни норми и ефективното опазване на границите.

Радев поясни, че тази сесия на ООН е специална за страната ни, тъй като е в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов