in

Изумително! В британски супермаркет плащат само с вените на ръцете си

Супермаркет във Великобритания се превърна в първият в света, в който купувачите плащат за хранителни стоки с помощта само на вените в пръстите си.

Клиентите от магазина Costcutter в университета Брунел в Лондон сега могат да плащат, използвайки уникалния си модел на вените, за да се идентифицират, съобщава британското издание Daily Telegraph.

Компанията създала технологията заяви, че е в сериозни преговори с други големи супермаркети в Обединеното кралство да приемат високотехнологичните скенери за пръстови вени, за да може да се заплаща по този начин в хиляди магазини.

Технологията Sthaler работи с помощта на инфрачервена връзка, за да сканира вените на пръстите на хората и след това свързва тази уникална биометрична карта с техните банкови карти. След това банковите данни на клиентите се съхраняват с доставчика на платежни услуги Worldpay по същия начин, по който можете да съхранявате данните за картата си, когато пазарувате онлайн. Така купувачите могат да влязат в супермаркета, без да имат нищо друго, освен собствените си ръце, и да ги използват, за да извършват плащания само за три секунди.

Sthaler твърди, че технологията на вените е най-сигурният метод за биометрична идентификация, тъй като не може да бъде копирана или открадната. Също каза, че десетки ученици вече използват системата и очаква от 3 000 студенти от 13 000 да се включат през ноември.

Плащанията за пръстови отпечатъци вече се използват широко в брой точки в Полша, Турция и Япония.

Венечните скенери се използват и като начин за достъп до високоскоростни полицейски сгради в Обединеното кралство и за разрешаване на вътрешна търговия на поне една голяма Британска инвестиционна банка.

Фирмата също така води дискусии с нощни клубове, зали за използване на технологията за проверка на членството и дори футболни клубове в Premier League, за да провери дали хората имат подходящ достъп до VIP зоните.

Tехнологията използва инфрачервена светлина за създаването на подробна карта на вените на пръста. Това изисква човекът да присъства , което означава, че е малко вероятно да се хакнат данните на пръстовия отпечатък.

Sthaler каза, че отнема само една минута, за първоначална регистрация в системата, и след това е нужно само секунди, за да поставите пръста си в скенер всеки път, когато стигнете до касите на супермаркета.

Саймън Биннс, търговски директор на Sthaler, заяви пред Daily Telegraph :

„Това прави плащанията толкова по-лесни за клиентите. Не е нужно да носят пари или карти, не е нужно да си спомнят номера на ПИН. Просто си представете, че това е най-сигурната форма на биометричните данни и няма известни случаи, при които тази сигурност е била нарушена. Когато поставите пръста си в скенера, той проверява пулса и хемоглобина. Вашият модел на вените е защитен, защото се съхранява в база данни в криптирана форма като двоични номера. Подробностите не се съхраняват от търговеца, а в се Worldpay по същия начин, както при онлайн пазаруването“.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов