in

Стиви Уондър падна на колене на нюйоркска проява срещу бедността

Снимка: twitter

Снимка: twitter

Американският певец Стиви Уондър коленичи пред многобройната публика, събрала се в Ню Йорк, подкрепяща усилията за последователно изкореняване на световната бедност.

Лятната вечер събра хиляди в Сентрал парк за събитието Global Citizen Festival („Глоубъл ситизън фестивал”), съобщи БНТ.

Организаторите раздават безплатни билети на симпатизанти, които участват в акции в подкрепа на финансовата помощ за нуждаещите се.

Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп предлага съкращаване на помощите, концертът целеше увеличаване на подкрепата за предоставяне на финансова помощ в най-голямата страна донор на средства.

Уондър излезе на сцената и коленичи, повтаряйки жеста на играча от НФЛ Колин Кепърник, който коленичи при изпълнение на химна, за да се противопостави на расовата несправедливост.

В петък Тръмп гневно критикува тези протести и използва ругатни в настояването си отборите да уволняват подобни спортисти.

Тази вечер коленича за Америка”, каза незрящият соул изпълнител, стискайки ръката на сина си Куейми Морис.

В продължение на повече от час Уондър изреди повечето от най-големите си хитове, преди да пристъпи към легендарната песен от 1985 „We Are the World“ и към химна за мир на Джон Ленън „Imagine“.

Във видео обръщение френският президент Еманюел Макрон обеща да помогне за набирането на над 1 млрд. долара за Global Partnership for Education („Глоубъл партнършип фор едюкейшън” „Световно партньорство за образование”) преди конференцията на 8 февруари в Сенегал.

Целта на организацията е между 2018 и 2020 да набере 3,1 млрд. долара, като 2 млрд. вече са осигурени.

Датският министър на развитието и сътрудничеството Ула Торнес добави пред събралите се, че правителството в Копенхаген догодина ще удвои до 110 млн. финансирането си за подкрепа на женското сексуално и репродуктивно здраве.

„Когато някои държави спират да се борят за женските права, ние засилваме приноса си”, каза министър Торнес.

В рамките на доктрината си „Америка на първо място” Тръмп предложи съкращаване на чуждестранната помощ с една трета, въпреки че идеята среща съпротива в Конгреса.

Активистите срещу бедността отчитат, че крайната бедност е спаднала наполовина от 1990 насам, но все още 750 млн. души живеят с по-малко от 1,90 долара на ден, според Световната банка.

Конгресменът Чарли Дент, който е сред умерените републиканци, каза пред събралите се в Сентрал парк, че по инициатива на Global Citizen в Конгреса на САЩ е имало 400 000 позвънявания по телефона с настояване помощта да се запази.

Чуждестранната помощ е в интерес на човечността и интересите на Америка по цял свят” каза Дент.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов