in

Адвокат разказва как в елитнa варненскa градинa връщат дете с липсващи кичури коса. Ето какво съветва родителите

Има теми, които някои биха казали, че са прекалено трудни за коментиране. Някои биха предпочели да замълчат, когато става дума за насилие, непонятно за много от нас – насилие в ясли, насилие в детски градини, насилие над нашите деца, насилие между тях.

Време е, обаче, да осъзнаем, че за това е нужно да се говори. Не само защото е актуално, а защото родителите трябва да са подготвени и да знаят как да реагират в подобни ситуации.

Варненският адвокат, Петър Николов, сподели за Нова Варна за подобен случай това лято в морската столица.

Според него нещата далеч не са за подценяване. Той съветва родителите да бъдат внимателни към децата си, да им обръщат повече внимание, да ги питат как е минал денят им и да разговарят с тях и с учителите им. И най-важното – да ги преглеждат за белези от насилие, когато се прибират вкъщи, защото в противен случай рискуват дори да бъдат обвинени, че насилието е извършено в дома им.

Кантората на Петър Николов натрупа опит, защитавайки Даниела от Сливен, на която бяха отнети трите деца, както и Любослава от Търговище, която бе обвинена, че е причинила телесна повреда на дъщеря си.

Наскоро са защитавали безплатно две деца, с които е блудствано, а насилникът е получил 11 години затвор, тъй като съкратеното съдебно следствие предвижда намаляване на наказанието с 1/3, ако се признае за виновен.

Ето какво разказа Николов пред Нова Варна за въпросния случай преди около месец:

В една от елитните варненски градини връщат детето на родителите без кичури коса. При разговор учителите не могат да дадат обяснение какво се е случило, защото децата са оставени без надзор, учителката е излязла да пуши. В този момент едно от децата извършва насилие над друго и му нанася удари с тъпи предмети.

Родителите се обърнаха към мен за съвет какво да предприемат. Аз ги посъветвах първо да отидат в Съдебна медицина и после да подадат жалба в Полицията. При прегледа на детето се установи, че травмите са по-големи отколкото родителите предполагаха, детето е било удряно, с отоци по главата, родителите не са забелязали, че освен кичури, под дългата коса липсва коса от една цяла страна на главата на детето.

В някои случаи когато те не могат да дадат обяснение откъде са травмите на детето е възможно да понесат наказателна отговорност за причиняване на телесна повреда, а като защитна мярка Законът за закрила на детето предвижда и настаняване за определен период от време на детето в приемно семейство, ако се прецени, че съществува риск за здравето и живота на детето.

Доказването на невиновност (въпреки презумпцията за невиновност до доказване на противното, тук се налага родителят активно да доказва, че не е виновен) в такива случаи е трудна задача, следва ходене по мъките в Агенция за закрила на детето, посещения при психолози в Центрове за обществена подкрепа и постоянен мониторинг от Дирекция „Социално подпомагане“, което включва ежедневни проверки в дома на родителите и тяхната месторабота.

*******

Стани част от новините с NovaVarna.net! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на info@novavarna.net или на facebook.com/media.novavarna.
Всеки месец най-четената публикация по читателски сигнал печели НАГРАДА.
Подкрепи благотворителна кауза
За реклама: https://novavarna.net/реклама
Чети, споделяй и коментирай най-важното от Варна, България и света!

Публикувано от Дамян Дамянов